Москва: Стварање такозване косовске војске директна претња Србима

09-02-2019 11:18:45 | | фото: Валерий Шарифулин/ТАСС/ vostok.rs |


Велика Британија и друге западне земље игноришу претњу која ће се створити формирањем војске у самопроглашеном Косову за србско становништво покрајине, наводи се у саопштењу амбасаде Русије у Великој Британији."Желимо још једном да подсетимо да је могућност стварања такозване "косовске војске" директна пријетња Србима који живе на северу покрајине, те јако повећава потенцијал за појаву новог жаришта напетости на Балкану.
Изненађујуће је да су западни представници тврдоглаво игнорисали ову очигледну чињеницу, на пример, у последњем полугодишњем извештају шефа мисије ОЕБС-а у Приштини", саопштила је амбасада, наводећи неуспех посредничких напора ЕУ, "који уместо испуњавања добровољно преузетих обавеза нормализује ситуације у региону, у пракси, затварају очи на флагрантна кршења међународног права".

У саопштењу се наводи да су руске дипломате изненађене изјавама сталног представника Уједињеног Краљевства у УН Карен Пирс, која је на састанку Савета безбедности УН-а у четвртак инсистирала на праву Приштине да има властиту војску, те додала да регија "више није у стању сукоба".

"Као што смо раније саопштили, одлука донесена у Приштини да се `Косовске сигурносне снаге` претворе у пуноправне `оружане снаге` представља грубо кршење Резолуције 1244 Савета безбедности УН-а, која дозвољава да се само мултинационални контингенти под међународном контролом налазе на територији покрајине.
Истовремено, то је у директној супротности са "уставом" Косова, каже се у коментару."Ми редовно скрећемо пажњу представника земаља западног блока на различитим нивоима на ту нечувену чињеницу, али одређене присталице косовске независности оповргавају наше аргументе разним изговорима. Британци, нарочито, инсистирају на некој посебној 'правној интерпретацији' поменуте резолуције, која се изгледа веома добро уклапа у њихов концепт 'поретка заснованог на правилима", наводи амбасада.