Москва: Токио нема самосталан став о важним спољнополитичким питањима

05-02-2019 01:06:47 | | фото: © РИА Новости / Алексей Дружинин/ vostok.rs |


Јапан повећава војну сарадњу са САД, планира да распореди елементе глобалне противракетне одбране, саопштио је помоћник секретара Савета безбедности Русије Александр Венедиктов.


Москва је забринута због оптужби Токија да Русија крши Споразум о ликвидацији ракета средњег и кратког домета. Забринутост Русије расте, што се одражава на билатералне разговоре око закључења мировног споразума, саопштили су Савету безбедности Русије.

„Овакве оптужбе долазе од државе која директно повећава војну сарадњу са САД, са планом да распореди на својој територији елементе америчког глобалног система противракетне одбране, чиме даје допринос кршењу стратешке безбедности. То се одражава на руско-јапанске преговоре о безбедности и општој атмосфери поверења у билатералним односима. Изјава Јошихиде Суга је још један повод за забринутост Русије, чији списак само расте“, изјавио је Венециктов.

По његовим речима, Москва се осврнула на изјаву генералног секретара о томе да Русија наводно крши Споразум о ликвидацији ракета средњег и кратког домета.

Он је додао да овакве изјаве званичних лица Јапана нису ничим поткрепљене и да још једном показују да Токио нема самосталан став о важним спољнополитичким питањима.

Подсетимо, јуче је генерални секретар Владе Јапана Јошихидо Суга изјавио на конференцији за штампу у Токију да Влада Јапана сматра да Русија крши Споразум о ликвидацији ракета средњег и кратког домета и разуме мотиве САД које су одлучиле да изађу из овог документа.