Москва: Савезници САД не би требало да слепо следе њихову политику ако су заинтересовани за контролу наоружања

04-02-2019 09:49:07 | | фото: © РИА Новости / Максим Блинов/ vostok.rs |


Ако је Европа заинтересована за одржавање ефикасне међународне контроле наоружања, онда не би требала да слепо следи америчку политику, саопштило је Министарство спољних послова Русије у вези саопштења Савета НАТО-а о ситуацији око Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета.


"Ако су амерички савезници заиста заинтересовани за одржавање ефикасне међународне контроле наоружања, разоружања и неширења, онда не би требали да слепо следе америчку политику усмерену на постизање војне надмоћи. Требали би се руководити темељним безбедносним интересима и спречити да се Европа поново врати у арену конфронтације која ће постати неизбежна ако Сједињене Државе почну да користе ову класу ракета”, наводи се у саопштењу.

У саопштењу Министарства се наглашава да ће се Русија придржавати таквог одговорног приступа.

Амерички председник Доналд Трамп је саопштио у петак да је Вашингтон покренуо 2. фебруара процедуру за излазак из Споразума. Државни секретар Мајк Помпео је рекао да "ако се Русија не врати у пуну и проверљиву сагласност са уговором у року од шест месеци", споразум ће бити раскинут.

Руски председник Владимир Путин изјавио је у суботу да ће Руска Федерација реципрочно одговорити на одлуку Сједињених Држава. Путин је напоменуо да Русија не би требала и неће бити увучена у скупу утрку у наоружању.

Савезници НАТО-а подржали су одлуку Сједињених Држава, верујући да је Вашингтон донео такву одлуку као одговор на наводне "значајне ризике за евроатлантску безбедност" од руских крстарећих ракета, саопштено је из НАТО савеза.