Пупинов дан у Марибору

26-11-2015 08:28:29 | | / mojenovosti.com |

• Организатор Србско културно друштво Штајерска заједница из Марибора и Институт информацијских наука »ИЗУМ«. • Реализација пројекта: Радомир Чубрановић, шеф дописништва »Штајерских новиц« из Новог Сада. • Прослава Пупиновог дана тачно на стогодишњицу (новембар 1915) када је његов пријатељ Алберт Ајнштајн пред Пруском академијом наука представио нову теорију гравитације познату као Општа теорија релативности. • Промоцију филмова отворио Мирослав Илић, заменик председника Скупштине Новог Сада.

Марибор. 25, новембар – Данас је престоница словеначке Штајерске Марибор био сав у знаку великог србског генија Михајла Пупина. Србско културно друштво Штајерска заједница из Марибора заједно са Институтом информацијских наука ИЗУМ организовало је вече посвећено Михајлу Пупину у великој дворани института ИЗУМ, тачно на стогодишњицу (новембар 1915) када је његов пријатељ Алберт Ајнштајн пред Пруском академијом наука представио нову теорију гравитације познату као Општа теорија релативности.

На свечаном програму намењеног Пупину приказана су два филма: Документарни филм режисера Рада Бакрачевића: Отварање споменика Михајлу Пупину на Бледу 9. октобра 2015 и пројекцију анимирано-документарног филма Михајло Идворски Пупин – Пут ка светлости копродуцента филма Радомира Чубрановића, новинара – публициста, председника удружења ЕУпрогресс.


Дворана је била пуна оних који поштују великог Пупи

На промоцију филмова о Пупину стигао је велики број љубитеља филма и поштоваоца Михајла Пупина из свих делова Словеније и аустријске Штајерске. Из Љубљане је стигла делегација Србског културног друштва Михајло Пупин на челу са председницом друштва Дивном Обрадовић.

Пројекција филма се одржала у среду 25. новембра 2015 у 17,00 часова у великој дворани института „ИЗУМ“ Прешернова 17, 2000 Марибор.

Пред почетком пројекције филма приказаћемо мој документарни филм Отварање споменика Михајлу Пупину, које се одржало 9. октобра 2015 на Бледу. Говоре Томислав Николић, председник Републике Србије и Борут Пахор, председник Републике Словеније.

Раде Бакрачевић, Франци Пивец и Бранко Зебец


Пред пројекцијом филмова о животном путу Михајла Пупина говорили су: Раде Бакрачевић, организатор свечане прославе и председник Штајерске заједнице из Марибора, Бранко Зебец, заменик директора, „ИЗУМ“, маг. Франци Пивец, председник Савеза културних друштава Марибор и члан председништва домовинског друштва Рудолф Маистер.

Свечану прославу посвећену Михајлу Пупину отворио је Мирослав Илић, заменик председника Скупштине Новог Сада.

О документарном филм:Михајло Идворски Пупин – Пут ка светлости говорио је Радомир Чубрановић, новинар – публициста, председник удружења ЕУпрогресс и копродуцент филма.

Радомир Чубрановић говори о свом филму


Раде Бакрачевић, режисер документарног филма Отварање споменика Михајлу Пупину на Бледу забележио је уживо на филму речи председника Србије Томислава Николића и председника Словеније Борута Пахора, који су 9. октобра 2015 заједно открили споменик Михајлу Пупину, великом србском генију, који је иначе почасни грађанин Бледа. Захваљујући Пупину Словенији је припао део словеначке покрајине Горењске и Прекомурја. То је Пупину успело на Париској мировној конференцији 1918. године.

О великом Србину Пупину говорио је Томислав Николић



Велики број људи и Срба и Словенаца из ових крајева могло је да чује много позитивних речи за Србе и од једног и другог председника. Говорили су о пријатељству два народа Срба и Словенаца, на неким другим основама.

Приликом свог говора председник Пахор посебно је напоменуо: Словенци никада неће заборавити на братску помоћ, коју су Срби пружили хиљадама Словенаца 1941 године, када су их Немци отерали са свог огњишта. Тада су Словенци, каже Пахор примљени код србских домаћина као браћа. За помоћ коју је србски геније Пупин пружио Словенцима такође су сви Словенци захвални. Председник Пахор је још рекао: Оно неразумевање деведестих година прошлог века између Срба и Словенаца не сме никада више да се понови. Домаћин свечаности подизања споменика Пупину био је градоначелник Бледа Јанез Фајфар, који је све присутне позвао да заједнички уз јело и пиће прославе подизање споменика. Подизању споменика присуствовали су представници свих србских културних друштава из Словеније. Подизање споменика пратили су новинари из скоро свих словеначких медија а стигли су чак и србски новинари.

Признање Чубрановића за Бакрачевића

Забележимо да су два филма награђена громогласним аплаузом присутних. Сви говорници су позитивно гледали на све боље односе житеља Србије и Словеније.

Франци Пивец и Мрослав Илић дуго су говорили о успесима великог Србина Михајла Пупина и то како на научном тако и на политичком пољу. Све се је углавном одвијало у духу Великог човека, научника и политичара Михајла Пупина.

Овај дан је био посвећен Пупину. Све честитке заслужују чланови Штајерске заједнице и њихов представник за Војводину Радомир Чубрановић



Текст: Раде Бакрачевић
Фото: Здравко Мајсторовић