Изградња ауто-пута према Репбублици Србској почиње у јуну

01-02-2019 06:44:22 | | / vostok.rs |


Радови на изградњи ауто-пута Београд–Бијељина, преко Кузмина, требало би да буду отворени средином јуна или до краја тог месеца, најавио је председник Србије Александар Вучић после састанка са председавајућим и србским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком, са којим је разговарао о инфраструктурним пројектима.

„Заједно ћемо да отворимо радове током касног пролећа или раног лета на изградњи ауто-пута којим ћемо спојити Бијељину преко Кузмина са ауто-путем Београд–Загреб и тако ћемо имати ауто-пут Београд–Бијељина“, рекао је Вучић.


Додао је да ће Република Србска радити даље ауто-пут према Брчком и Добоју.

„Надам се да ће БиХ продужити тај ауто-пут од Брчког до Тузле и Сарајева, ако је то путања коју су изабрали“, рекао је Вучић.

Истакао је да је то веома снажан подстицај односа Србије и Републике Српске за ближу сарадњу људи и промет робе и услуга, као и да је то од великог економског значаја.

Према његовим речима, до 1. јуна Србија ће завршити пројектну документацију за тај део и на томе се увелико ради.

Вучић изразио очекивање да ће средином јуна или до краја јуна заједно са Додиком отворити радове на том ауто-путу.

Додао је Вучић да је Србија преузела на себе да изгради мост преко Саве, чија је вредност око 100 милона евра.

„Ми ћемо га брзо изградити, то је део поклона нашем народу у Србској и БиХ“, казао је Вучић.

Вучић је рекао да је Додика такође упознао са свим оним што се дешава у Србији, а посебно у односима Београда и Приштине, када је реч о укидању или неукидању таксе које је Приштина увела против Србије и србског народа на Косову и Метохији, као и потенцијалном наставку дијалога.

Каже да је од Додика добио све неопходне информације о Босни и Херцеговини, као и о Републици Србској, будући да је он србски члан Председништва БиХ.

„Ми смо разговарали о сарадњи Србије и РС. Ми ту сарадњу не прекидамо, већ је ужурбано и охрабрујуће брзо настављамо“, рекао је Вучић.

Додик: Србија најважнији фактор стабилности и безбедности у региону

Председавајући председништва БиХ Милорад Додик је оценио да је Србија најважнији фактор стабилности у региону и захвалио председнику Александру Вучићу што је осмислио начин подршке инвестицијама у РС.

„Овај први иницијални пакет од милион евра је привукао 340 заинтересованих младих људи да аплицирају за пројекте“, рекао је Додик.

Како је додао, важан политички проблем у БиХ је формирање органа власти што спречава ту земљу да пошаље добру поруку за привлачење инвестиција, због чега штету трпи и РС.

„У име Председништва сам позвао Вучића да посети БиХ и да тамо наставимо разговоре о сарадњи“, рекао је Додик.

Он је указао да разговори у Бриселу нису могли да прођу без разговора о ситуацији у региону.

Приметио је да су све већи притисци и спољни и унутрашњи како би се ослабила преговарачка позиција Београда, те истакао да је важно одмаћи се од дневнополитичких тема, како би се посветили решавању косовског проблема.

Танјуг