Кинески научници направили најјачи ласер на свјету

26-11-2015 01:12:32 | | / mojenovosti.com |

Кинески научници развили су најснажнији ласер на свијету, чија снага износи чак 5,13 милијарди мегавата. Постоји само један проблем – његов зрак траје много краће од трептаја ока!

Према писању Саут Чајна монинг поста, научници с Кинеског института за оптику и прецизну механику у Шангају, на челу са професором Ли Русином, произвели су до сада најснажнији ласер на свијету.

Једна од лабораторија Кинеског института за оптику и прецизну механику у Шангају
С обзиром на јачину добијеног ласерског зрака, може се користити у различитим областима, од нуклеарне физике до индустрије оружја.

Истраживање кинеских научника објављено је у магазину Optics Letters.

Измјерена јачина његовог ласерског зрака у “Стејт ки“ лабораторији поменутог института је 5,13 милијарди мегавата, што га чини до сада најјачим ласером на свету.

Међутим, и он има своју “Ахилову пету“ – бљесак ласерског зрака је трајао само једну фемтосекунду (фс) или 30-квадрилионити дио једне секунде.

То значи да је успио да створи малу количину енергије – 190 џула, једва да се загрије шољица кафе.

Ипак, кинески научници су тако иза себе оставили јапанске научнике који су прије шест месеци у Осаки оборили свјетски рекорд и направили ласер са јачином зрака од двије милијарде мегавата, и дужином трајања од 1 пикосекунде (један милијардити дио секунде).