Рјабков: Ниво потенцијалног сукоба у свету достигао опасну тачку

31-01-2019 09:13:19 | | фото: © РИА Новости / Михаил Воскресенский/ vostok.rs |


Представници земаља „нуклеарне петорке“, који су се састали у Пекингу, одбили су да пристану на коначну заједничку изјаву, изјавио је заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков.

„Забрињава да се сви ови догађаји одвијају у светлу продубљивања дефицита узајамног поверења међу чланицама ’нуклеарног петорке‘, што представља невиђени изазов за овај формат“, рекао је Рјабков.

Дипломата је истакао да је сада ниво потенцијалног сукоба у свету достигао опасну тачку, укључујући и због „покушаја да се уздрма архитектура режима неширења и контроле оружја“.

Рјабков наводи да је забринутост Русије такође узрокована чињеницом да неке земље уводе промене у своје доктрине, које доводе до снижавања прага за употребу нуклеарног оружја.

Он је напоменуо да стога питање улоге и места „петорке“ постаје посебно актуелно у контексту јачања Споразума о неширењу нуклеарног оружја, као и у ширем смислу.

„Нуклеарна петорка“ је неформално удружење држава које поседују нуклеарно оружје. Њу чине Русија, Кина, Велика Британија, САД и Француска.