„Рособоронекспорт“: Протести у Венецуели неће утицати на ток реализације изградње фабрике за производњу пушака

25-01-2019 05:12:36 | | фото: © РИА Новости / Stringer/ vostok.rs |


Протести у Венецуели неће утицати на ток реализације пројекта изградње фабрике за производњу аутоматских пушака „калашњиков“ у тој земљи, саопштила је руска одбрамбена корпорација „Рособоронекспорт“.


Радови се одвијају према унапред утврђеном плану и биће завршени до краја године.

„’Рособоронекспорт‘ никада не крши договоре“, истиче се у саопштењу.

Медији подсећају да су рокови за реализацију овог пројекта у неколико наврата одлагани због скандала са корупцијом, а због крађе неколико милијарди рубаља осуђени су бивши сенатор Сергеј Попељњухов, чија је компанија учествовала у пројекту, и бивши финансијски директор грађевинске компаније.

Венецуела је највећи увозник руског оружја у Латинској Америци. Москва је испунила већину уговора о оружју пре политичке нестабилности у овој земљи, а данас је војно-техничка сарадња са Каракасом ограничена на испоруку резервних делова и изградњу постројења за производњу аутоматских пушака „калашњиков“.

Како је саопштено из Руског центра за анализу светске трговине оружјем, венецуеланска војска је већ опремљена руским оружјем и не очекују се нови значајнији уговори. Русија је са Венецуелом реализовала уговоре вредне више милијарди долара, а реч је о тенковима Т-72Б1В, вишецевним бацачима ракета „Смерч“ и „Град“, оклопним транспортерима БТР-80А, као и противавионским комплексима „Печора 2М“, С-300, „Бук М2ЕК“.