Москва: САД покушавају да одиграју улогу самопроглашеног арбитра за друге народе

25-01-2019 10:43:45 | | Карикатура: © РИА Новости / Виталий Подвицкий/ vostok.rs |


Стварање двовлашћа у Каракасу представља директан пут ка уништењу темеља венецуеланске државности, наведено је у саопштењу Министарства спољних послова Русије.

Радикални противници законодавне власти у Венецуели, који нису успели у покушају да смене председника Николаса Мадура, изабрали су сценарио максималне конфронтације.



„Полагање заклетве опозиционог ’привременог вршиоца дужности на месту председника Венецуеле‘ и његово признавање од стране САД и одређеног броја регионалних држава усмерено је на повећање раздора у венецуеланском друштву, на раст уличних сукоба, кардиналну дестабилизацију унутрашње политичке ситуације и даљу ескалацију сукоба. Намерно и, очигледно добро осмишљено, стварање двовлашћа у Венецуели, формирање алтернативног центра за доношење решења, директан је пут ка хаосу и уништавању темеља венецуеланске државе“, наглашава се у саопштењу Министарства спољних послова Русије.



„Оштро осуђујемо оне који гурају венецуеланско друштво у понор крвавих грађанских сукоба“, додаје се у саопштењу.

Русија је спремна да сарађује са свим државама које желе да допринесу политичком разумевању у Венецуели. „Задатак међународне заједнице је да помогне у проналажењу међусобног разумевања између различитих политичких снага у Венецуели које стављају националне интересе на прво место. Спремни смо на сарадњу са свим државама које имају исте циљеве као и ми“, саопштило је Министарство.



Како се истиче у саопштењу, Русија полази од чињенице да „свака политичка активност мора да буде извршена строго у оквиру уставног поља и у складу са националним законодавством“.

„Наравно, грађани Венецуеле могу отворено да изразе своје ставове, али само на миран начин који не води насиљу и не доводи у питање безбедност грађана“, наводи се у саопштењу.


Руско Министарство спољних послова верује да Вашингтон својим поступцима и изјавама против Каракаса показује потпуно занемаривање норми и принципа међународног права.

„У акцијама Вашингтона видимо нову демонстрацију потпуног занемаривања норми и принципа међународног права, покушај да одигра улогу самопроглашеног арбитра за друге народе. Сведоци смо настојања да се у Венецуели примени опробани сценарио ’неподобних‘ влада“, саопштило је Министарство.



Москва позива венецуеланске политичаре да не подлегну покушајима манипулације који долазе из Вашингтона.

„Посебно су забрињавајући сигнали из бројних престоница, па не можемо да искључимо могућност војне интервенције споља. Упозоравамо на такве акције, које носе катастрофалне последице. Апелујемо на разумне венецуеланске политичаре из опозиције да не постану пиони у туђој партији шаха“, закључује се у саопштењу.