Трећи дан ванредних мјера безбједности у Бриселу, Абдеслам још није пронађен

23-11-2015 10:40:15 | | / mojenovosti.com |

Улицама Брисела и данас патролирају војници, трећег дана примјена ванредних безбједносних мјера и десетог дана потјере за осумњиченим организатором терористичких напада у Паризу 13. новембра, у којима је погинуло 130 људи.

Белгијски држављанин Салах Абдеслам још није пронађен упркос томе што је током ноћи у Бриселу извршено 19 рација и ухапшено 16 људи, а белгијске власти и даље упозоравају на могући непосредни напад попут оног који се десио у Паризу, пренио је Ројтерс.

Бриселски метро, музеји и школе, као и многе продавнице и биоскопи ће и данас остати затворени у тој иначе ужурбаној престоници Европске уније, а многи запослени ће радити од куће. Испод велике божићне јелке на главном бриселском тргу Гран Плас паркирано је оклопно војно возило.

Белгијски премијер Шарл Мишел је изјавио да ће у Бриселу, граду од 1,2 милиона становника, остати на снази четврти степен опасности, што значи да постоји пријетња од "озбиљног и непосредног терористичког напада".

"Оно чега се бојимо је напад сличан ономе у Паризу, који би на више локација истовремено могло да изврши више људи", истакао је Мишел на конференцији за штампу.

Белгијски министар унутрашњих послова Жан Жамбон је за радио РТЛ рекао да Брисел ипак не диже у потпуности руке од живота. "Осим што не раде метро и школе, живот у Бриселу се наставља, јавни сектор данас функционише, а многе компаније раде", рекао је јутрос Жамбон.

Белгијске власти ће вечерас поново разматрати безбједносну ситуацију у земљи и одлучити да ли да задрже тренутни ниво опасности. Белгија је у центру истраге париских напада, пошто су у том граду живила двојица бомбаша-самоубица.