Распоп Дедеић: Републику Српску као вештачку творевину види и сваки поштени Црногорац

21-01-2019 06:51:19 | | Прослава поводом Дана Репувлике Српске, фото: Восток/ vosto |


Распоп и такозвани митрополит псеудоцрквене организације у Црној Гори Мираш Дедеић назвао је Републику Српску вештачком творевином, те да се нада поновном уједињењу простора БиХ, да би „Босна била целовита и из једног дела као што је некад била”.


Самозвани митрополит, који се титулише као „архиепископ цетињски и митрополит црногорски”, каже да Републику Српску, као "вештачку творевину", види и „сваки поштени Црногорац, па и европљанин на крају крајева”.

У интервјуу сарајевском „Дневном авазу” он је коментарисао и присуство великодостојника Српске православне цркве (СПЦ) на обележавању 9. јануара – Дана Републике Српске, рекавши да им то "није први пут".

„Знамо да је главну улогу у последњем рату одиграла СПЦ, Србска академија наука и уметности и Удружење књижевника Србије. То и сада функционише. Славећи тај дан и ту врсту републике, они се враћају на старе позиције последњег рата, да се изврши пресељење народа. Мени се тако чини. А таквих пресељења нигде у свету нема”, каже Дедеић.

Он није „окупиран” бригом само за БиХ него и за Србију и поручује Србима у Србији да „не треба да се баве Босном” него оним што је добро за народ и Европу.

„Боље је Србији да мисли о Војводини, да виде како ће решити то питање. Јер, како то ја видим, како изгледа и како се људи понашају у Новом Саду, то је нека засебна република у склопу Србије, а да ли ће то тако остати, нека и о томе поведу рачуна, јер ако им се и то деси, онда ће се Србија свести на простор Београдског пашалука”, навео је распоп.

Објашњавајући шта је суштина натписа „Вакат је” на плакатима који се у последње време могу видети широм Црне Горе, рекао је да је дошло време да се ослободе „свега онога што ради" Србска православна црква у Црној Гори.

„Они би овде радо обновили ситуацију из последњег рата као што су радили у Дубровнику, Сарајеву и Сребреници, где је почињен највећи геноцид након Другог светског рата. И зато кажем вакат је (време је) да се ослободимо таквих покушаја”, казао је Дедеић, наглашавајући да је Црна Гора самостална држава која „може сад сама да реагује и да се ослободи сваког притиска”.