Србија заинтересована за идеју Москве у развоју „паметног града“

21-01-2019 02:27:30 | | фото: © РИА Новости / Эдуард Песов/ vostok.rs |


Власти Москве током србско-руског форума "Дигитални дијалог" показале су своја достигнућа у области савремених технологија која се користе за стварање "паметног града", а касније се искуство главног града Русије може користити у Београду и другим градовима Србије, наводи се у саопштењу државног предузећа "МосТрансПројелт".

Отварању су присуствовали србски премијер Ана Брнабић, србски министар за иновације и технологију Ненад Поповић и специјални представник председника Путина за дигитални и технолошки развој Дмитриј Песков.

"Град је развио интелигентни транспортни систем који прикупља податке са надзорних камера на путевима и информације из других одјела у реалном времену. Такав модел омогућава не само аутоматизацију процеса везаних за транспорт, већ и озбиљно повећање мобилности у главном граду, јер оно даје могућност да се одлуке доносе у разним ситуацијама у најкраћем могућем року“, наводи се у саопштењу.


Како се наводи, институт је демонстрирао "дигиталног двојника" московског транспортног система, који садржи детаљне информације о путним знаковима и њиховој локацији, информације о ознакама и одабраним линијама.


„Убудуће, он ће бити смештен у “мозак” беспилотног транспорта, тако да неће трошити процесорску снагу на препознавање, на пример, знакова или пешаке“, наводи се у саопштењу.