Палау суспендује признање независности самопроглашеног Косова

21-01-2019 01:34:38 | | фото: palaudiveadventures.com/ vostok.rs |

Република Палау је у дипломатској ноти саопштила да подржава дијалог Београда и Приштине и да до постизања коначног решења суспендује све претходне одлуке или изјаве у вези са статусом Косова.

У дипломатској ноти Републике Палау наводи се да је та држава донела одлуку да поново размотри своју позицију када је реч о статусу Косова.

Дачић са председником Палауа Ременгесом
Дачић са председником Палауа Ременгесом


"Дијалог је од пресудне важности, предстваља жељени механизам за постизање правденог, трајног и одрживог решења. Онда када две стране постигну договор Република Палау ће чврсто подржати тав који установе две стране. У међувремену Република Палау суспендује све претходне одлуке или изјаве у вези са статусом Косова", наведено је у дипломатској ноти.Наводи се да Република Палау сматра да би требало у будућности да подржава дијалог Београда и Приштине, уз посредовање Европске уније, радије него да дефинише статус Косова пре окончања дијалога.

Председник Републике Палау Ременгес је рекао да мало познају ситуацију у овом делу света.

"Мој претходник је признао Косово у то време. Мислим да није разумео да је ово нешто што тражи дијалог, разумевање, јер ми не желимо да се исто деси у нашој земљи, региону, на нашим острвима. Нама треба дијалог, не рат и неко ко ће донети одлуке уместо нас", објаснио је председник Ременгес додајући да Палау жели да пружи прилику Косову и Србији да разговарају смисленим дијалогом како решити проблем.

Упитан како ће Палау убудуће гласати у међународним телима председник те земље је рекао да ће то чинити у складу са актуелном одлуком.

Дипломатска нота Републике Палау
Дипломатска нота Републике Палау

Дачић је, на заједничкој конференцији за штампу, рекао да је Палау 13. земља која је преиспитала свој став о прихватању једнострано проглашене независности Косова, трећа из пацифичког региона.

"За нас је то битно да покажемо да су лажи то што говори Приштина да их је признало 116 земаља. Палау је пре четири године гласао за Косово у Унеску. Ако је био значајан тада глас за Косово, свакако је значајан и сада када више неће гласати. Њихов став је принципијелне природе. Нота је састављена на веома прихватљив начин за све, да дају предност дијалогу и да ће прихватити резултате дијалога. Да дотле поништавају све одлуке које су раније доношене у вези са статусом Косова", објаснио је Дачић.

Рекао је да, међутим, у односима са том земљом не жели да Косово буде једина тема. Одлука о преиспитивању је, каже, последица добрих и пријатељских односа две земље. Потписана су и три споразума.

Тешко утврдити колико је земаља признало независност Косова

Ивица Дачић је рекао да је тешко утврдити колико је земаља заиста признало Косово.

"То ни Шерок Холмс не може да утврди. Код одређенег броја земаља не постоје било какве одлуке. Разговарао сам са министром из Омана, рекао сам му да су признали Косово, а он је рекао да нису, скоро се свађао са мном о томе. На списку Приштине су и Нигерија и Уганда, што није тачно. Списак од 116 земаља заборавите, оно што је сигурно, а обратили смо се земљама које то нису прецизно рекле, да нам саопште свој став", подвукао је Дачић.

Дачић је рекао да ће се видети у међународним организацијама ко за кога гласа.

Сматра да је могуће да је Косово признала 101 земља, а не више. "Када кажем 101, у њих рачунам и Египат који је рекао да је признање у стању замрзнутог стања, Перу који већ четири године не гласа за Косово и није успоставио дипломатске односе, као и Оман. Мислим да смо веома близу да је мање од половине чланица УН признало Косово. То је у ствари и циљ, а то је да то буде подстицај за компромис односно дијалог. А не да нам у старту говоре да их је признало 116 земаља чланица УН и да не желе да разговарају. Ово је помоћ да се дијалог заврши компромисом", сматра Дачић.

Рекао је да Србија жели да се дијалог настави, али да очекује да таксе буду укинуте.

Састанак Дачића и председника Палауа
Састанак Дачића и председника Палауа

"Не може да се настави дијалог, ако имате одлуку која је апсолутно нецивилизацијска, и која говори о томе да дијалога не треба да буде. Ми ту одлуку не можемо да донесемо, већ Приштина. Треба да се види сада да ли ће Приштина створити предуслове да се настави дијалог, а ми смо спремни. Мислим да смо сви заједно изгубили много времена које је потребно да се дође до компромиса", рекао је министар.

Упитан да ли ће, ако Приштина укине таксе, Србија престати да лобира за повлачење признања Косова, Дачић је упитао "је л ће Албанија престати да лобира да признају Косово".

"Ако неће Албанија нећемо ни ми. Свако нека ради свој посао", поручио је он.

Са Ременгесом се данас састао и председник СрбијеАлександар Вучић.

Република Палау је држава која се налази у западном Пацифику близу Нове Гвинеје и Филипина у појасу Микронезије. Састоји се од 26 главних острва од којих су осам насељена и од отприлике 300 мањих острваца. Има 21.000 становника.

Председник Томи Есанг Ременгес директно је изабран и служи четворогодишњи мандат.

Након окончања мандата Старатељског савета Уједињених нација, Палау је постао независна држава 1994. године. Претходно су били под америчким протекторатом.

До сада је 12 земаља повукло признање Косова:Мадагаскар, Унија Комора, Гренада, Комонвелт Доминика, Суринам, Либерија, Сао Томе и Принципе, Гвинеја Бисао, Бурунди, Папуа Нова Гвинеја, Лесото и Соломонска Острва.

"Довољно разлога да Косово буде на дневном реду СБ УН"

Има довољно разлога да Косово буде на дневном реду седнице Савета безбедности УН, изјавио је Ивица Дачић.

"Видећемо шта ће бити, ако буде како је Екваторијална Гвинеја предложила, треба да буде 7. фебруара", рекао је Дачић новинарима.

Дачић је истакао да је Екваторијална Гвинеја херојски поступила и ставила ту тачку на дневни ред седнице СБ за фебруар, што, каже, показује, да су некада мале земље много веће него велике.

То је, каже, наишло на противљење Велике Британије, САД и других. "Остало је да се о томе разговара. Никада се није десило да се оспори нешто што председавајући предложи. Када Велика Британија није предложила да се Косово стави на дневни ред, Русија није тражила да се о томе гласа", рекао је Дачић.