Патрушев: Тенденција смањења терористичке активности

16-01-2019 09:11:03 | | фото: © РИА Новости / Алексей Дружинин/ vostok.rs |


Активност терориста у Русији у протеклих пет година смањила се за више од 20 пута, саопштио је секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев.


„За пет година терористичка активност у земљи се смањила за више од 20 пута. Током 2018. у земљи је почињено девет терористичких злочина и један терористички напад“, рекао је он у интервјуу за „Росијску газету“.

Патрушев је навео да је смањење терористичке претње повезано са прецизним радом обавештајних служби и полиције, због чега је спречено 36 злочина терористичке природе, укључујући и 20 терористичких напада.

Осим тога, тенденција смањења терористичке активности примећена је и у свету.

„На врхунцу, у смислу терористичких активности, 2014. године број терористичких напада досегао је скоро 16.000, али се већ другу годину заредом њихов број кретао око 10.000. На Блиском истоку се у протеклих пет година пад удвостручио, што је директно повезано са ситуацијом у Сирији, где су уништене или расуте главне формације терориста и почео је процес националног помирења. Отприлике се за трећину током ових година смањила терористичка активност у Јужној Азији“, рекао је секретар Савета безбедности.

Он је додао да су њене размере у Авганистану највеће на свету.

„Више од 15 година током којих се Американци налазе у овој земљи, довеле су до деградације ситуације. У Европи су се терористичке активности повећале, овде су као покриће терористи искористили миграциону кризу“, рекао је он.

Читајте више наСитуација у Сирији - из минута у минут