Како је аутомат Шпагина заслужио место на скоро сваком споменику црвеноармејцу ослободиоцу

31-12-2018 05:12:28 | | фото: © Getty Images / Russia beyond/ vostok.rs |


Шест милиона ових аутомата прошло је Велики отаџбински рат од почетка до краја и постало један од лако препознатљивих симбола тог тешког времена.

Команда совјетске армије је схватала аутоматску пушку као помоћно оружје, док је основно оружје пешадије била брзометна пушка Мосина.ППШје наследник аутомата Дегтјарева ППД-34/40, који је био прескуп за производњу.

Међутим Зимски рат 1939-40 против Финаца наоружаних аутоматомKP/-31 је показао Црвеној армији да ова врста оружја има будућност. ППШ-41 је од аутомата Дегтарјева наследио спољашни изгледа, а тешки добош-оквир за 71 метак је прекопиран од финског.

Од1942. ППШ је добио илакши класични оквир за35 метака, мада су и такви модели имали своје недостатке. Тешки оквири који нису увек били згодни за употребу ипак су и даље остали, без обзира на то што је за нормалну употребу често требало налазити конкретне оквире за конкретне аутомате појединачно.

Фински KP/-31

За разлику од свог претходника, аутомат Шпагина је био знатно једноставнији и јефтинији. Фрезовани („глодани“) конструктивни елементи били су замењени пресованим, апрецизну обраду захтевали су само цев изатварач (итосадоста великом толеранцијом). То је од њега направило „ратни“ аутомат: производња у ратно време захтевала је уштеду материјала ипоједностављену технологију уз очување поузданости. Како год, али аутомату ППШ није била потребна додатна поузданост.

Војник Иван Соколов са ППШ-41, 1. Далекоисточни фронт

Совјетски војници су ППШ од милоште звалипапаша, односно тата, татица.

Евакуација становника Лењинграда

Специфичност аутомата ППШ била је у моћном стрељиву калибра 7,6225 од „тетејца“ (Токарев ТТ). То је зрну давало већу брзину. При томе је темпо гађања ППШ био веома висок:до900–1000 метака у минуту.

март 1943.

ППШ-41 се веома допао и Немцима који су га користили као трофејно оружје. Нацисти су оспособили око 10 000 аутомата ППШ за муницију калибра19mm.

Висока маса ППШ, често третирана као недостатак, ту је ишла у корист стрелцу: оружје се приликом рафалног гађања понашало стабилније од лакших митраљеза, као што је немачки MP-40.

Карелија, јул 1944.

Аутомат ППШ-41 су користиле и стране јединице које су се уз Црвену армију бориле против Хитлерових трупа.

Уз Црвену армију у Праг улазе чешке трупе, 09.05.1945.

1944. је дошло до покушаја да се бомбардер ТУ-2 наоружа са 88 аутомата ППШ-41. Али пуњење муницијом је било изводљиво само на земљи, па се од идеје одустало.

ТУ-2

Крајем Другог светског ратааутомат ППШ-41 користило је преко 55 одсто совјетских војника.

Типски споменик совјетском ратнику ослободиоцу изгледа овако: кацига СШ-40, пелерина-шатор и масивни аутомат са тешким добош-оквиром и карактеристичном облогом цеви са штанцованим овалним отворима: ППШ-41, аутомат (пиштољ-митраљез) Шпагина, образац 1941.

Мамајев курган, Волгорад

После Другог светског ратапапашасе производио у Северној Кореји. Један од првих примерака Стаљин је добио за свој 70. рођендан 1948.

ППШ-42 на застави Северне Кореје, новембар 1952.

После Другог светског рата ППШ-41 је бар три пута кориштен у конфликтима против америчких трупа: у Кореји, на Куби и у Вијетнаму.

Борис јегоров, Russia beyond