Формира се радна група Русије и Белорусије за интеграцију

29-12-2018 06:27:34 | | фото: © РИА Новости/ vostok.rs |


Премијер Русије Дмитриј Медведев је поручио да се формира радна група Русије и Белорусије за интеграцију, у којој ће бити представници свих руских ресора на челу с министром за економски развој Максимом Орешкином.


„Договорили смо се да формирамо радну групу. Потписао сам наредбу. На њеном челу ће с наше стране бити Орешкин. У групи ће бити представници свих ресора, не само владиних, него и Државне думе, Савета Федерације, Привредне коморе“, рекао је Медведев новинарима.

У уторак су се у Москви састали представници Русије и Белорусије, Владимир Путин и Александар Лукашенко, који су разговарали, поред осталог, о ценама енергената и предстојећим изменама у руском пореском законодавству.

Портпарол руског председника Дмитриј Песков саопштио је данас да ће нови састанак Путина и Лукашенка бити одржан данас у Москви.

Белорусија инсистира на компензацији негативних последица од пореског маневра у нафтном сектору који ће Русија реализовати у периоду од 2019. до 2024. године. Минск процењује да ће у периоду од шест година изгубити укупно 11 милијарди долара, а да ће мањак у буџету у наредној години бити око 300 милиона долара.

Руска ввлада повезује ту тему с продубљивањем интеграције двеју земаља, саопштавајући да њен садашњи ниво не даје основе за субвенције белоруске нафтно-прерађивачке индустрије.

Медведев је 13. децембра саопштио да је Русија спремна да реализује све тачке Споразума о стварању Савезне државе Русије и Белорусије из 1999. године, укључујући формирање јединственог центра за емисију новца, јединствене царинске службе, суда, привредне коморе.