РТ: Африка би могла постати највећа зона слободне трговине на свету

27-12-2018 02:59:09 | | фото: © Pexels.com / RT/ vostok.rs |


Извор:Восток/РТ

Парламенти Јужне Африке и Тогоа су овог месеца ратификовали споразум о успостављању Афричке континенталне зоне слободне трговине (AfCFTA). Укупан број земаља које су се обавезале на споразум тако је порастао на 49.

Када споразум ступи на снагу, он ће створити континент без царина, покривајући јединствено тржиште од 1,2 милијарде људи из 55 земаља са бруто домаћим производом од око 3 билиона долара.


То ће представљати највећу слободну трговинску зону на глобалном нивоу, каже јужноафрички министар трговине и индустрије Роб Давиес.

Очекује се да ће споразум смањити извозне царине које тренутно износе 6,1 посто, те повећати међуафричку трговину за више од 52 посто након укидања увозних царина. Споразум је усредсређен на диверсификацију трговинског извоза и повећање шанси малих и средњих предузећа да искористе више регионалних дестинација.

Економисти кажу да ће бесцарински приступ огромном и јединственом тржишту подстаћи произвођаче и пружаоце услуга да искористе велико тржиште.

"Тражимо више индустријских послова и радних места у Африци због међуафричке трговине", рекао је Мукиса Китуи, генерални секретар УН-ове Конференције за трговину и развој.

Стварање зоне слободне трговине захтева да најмање 22 земље да доставе ратификацију. До сада, споразум има 15 потписница, а преостало је седам.

Комесар за трговину и индустрију Афричке Уније (АУ) Алберт Мучанга изјавио је ове седмице да је уверен да ће преостали гласови потребни за провођење Споразума (AfCFTA) бити осигурани пре следећег самита Афричке Уније у фебруару 2019. године.
Предлог Споразума (AfCFTA) је одобрен 2012. године, а чланови су почели радити на нацрту 2015. године. У марту су лидери 44 афричке земље одобрили споразум у Руанди, а од тада се придружило још земаља. Како се навоси потписници разматрају и могућност кориштења заједничке валуте.