РТ: „Најбољи новогодишњи поклон Русији“: Путин похвалио успешно тестирање „Авангарда“

26-12-2018 07:53:46 | | фото: © Министерство обороны РФ/ vostok.rs |


Извор:Восток/РТ

Министарство одбране Русије је спровело последње успешно тестирање хиперсоничног система "Авангард" пре његовог увођења у службу, саопштио је руски председник Владимир Путин. Оружје ће бити распоређено 2019. године, додао је он.

Хиперсонични систем је посебна врста бојеве главе, која може да лети кроз атмосферу великом брзином. Систем повећава домет ракете, потенцијално повећава прецизност и чини одбрану против ње тешку због неочекиваних маневра. Међутим, дужи контролисани лет захтева посебну заштиту система од топлоте и удара који се стварају при хиперсоничним брзинама. Кина, САД и Русија сматрају се најнапреднијим земљама у релевантним технологијама, а Москва тврди да побеђује у утрци с пројектом "Авангард".

"Тестирање је управо завршено потпуним успехом", рекао је Путин.

"Све његове карактеристике су потврђене."

Председник је рекао да ће први пукови наоружани овим системима бити распоређени у Русији следеће године.


"То је велики догађај за оружане снаге, а вероватно и за целу земљу. Русија има нову врсту стратешког оружја."
У одвојеном саопштењу, Кремљ је саопштио да је "Авангард" који је тестиран у среду испаљен са локалитета Домбаровски у јужној Русији и на полигон Кура на полуострву Камчатка. Систем је извршио вертикалне и хоризонталне маневре током лету и прецизно погодио циљ, наводи се у саопштењу.Авангард је један од пет напредних система наоружања, који је Путин представио у марту ове године као одговор Русије на развој америчких ПРО система. Вашингтон инсистира на томе да је глобални ПРО штит намењен његовој заштити, као и савезника од држава као што су Иран и Северна Кореја. Москва сматра да је то обмана и види америчке напоре као покушај подривања руског нуклеарног одвраћања.
Помоћи система семогу нападати мете које би иначе биле заштићене од традиционалних балистичких ракета. Лако може летети између копнених предела, а ослања се и на своју брзину и способности маневрисања како би се избегло пресретање.