РТ: Рат између Русије и САД био би катастрофа за човечанство - Лавров

25-12-2018 10:07:54 | | фото: © Reuters / REUTERS/Neil Hall / RT/ vostok.rs |


Извор:Восток/РТ

Мало је вероватно да ће неко намерно да гура ка руско-америчком нуклеарном рату, пошто се такав сукоб не може добити, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров, додајући да свака грешка услед постојећих тензија може постати "фатална".

"Верујем да сви на свету схватају да би оружани сукоб између две водеће нуклеарне силе, Русије и Сједињених Америчких Држава, имао катастрофалне последице за човечанство", рекао је Сергеј Лавров у изјави за "Россија Сегодња".



"Нема сумње да нико не може победити у нуклеарном рату и да такав рат никада не би требало да се покренути."



Вашингтон и његови савезници су, међутим, превише "фиксирани на властите геополитичке амбиције", објаснио је министар, те да нису спремни да се "прилагоде" промени ситуације на глобалној сцени. Жеља за очувањем доминације тера их на тражење и сејање све више и више сукоба.


Руска и америчка интерконтинентална балистичка ракета у силосима, фото: (Л) Sputnik / Sergey Kazak (Д) Reuters / USAF

“Ово објашњава њихову тежњу да ометају ове процесе, без обзира на све, и њихову повећану агресивност у спољним пословима. Сукоб се подстиче, а канали за дијалог се замрзавају “, рекао је Лавров.

Такво тражење сукоба лако може довести до глобалне катастрофе, која се може догодити, ако не намерно, онда случајно.

"Може доћи до ситуације у којој би цена грешке или неспоразума могла бити фатална", упозорио је Лавров.


"Упркос различитим позицијама, Русија и западне државе заједно сносе огромну одговорност за будућност читаве људске расе и за проналажење ефикасних одговора на бројне изазове и претње нашег времена."


Русија, са своје стране, држи се строго одбрамбеног понашања и спремна је да настави са јачањем својих одбрамбених способности. Сталне тензије би једноставно "нестале" ако би се Запад држао међународног права и Повеље УН, нагласио је Лавров.