Лавров: Рат Русије и САД-а био би катастрофа за човечанство

24-12-2018 12:51:07 | | фото: © РИА Новости / Алексей Филиппов/ vostok.rs |


Мислим да сви у свету добро разумeју да би оружани сукоб који укључује две водеће нуклеарне силе, Русију и Сједињене Државе, имао катастрофалне последице за човечанство. Нема сумње да победника у нуклеарном рату не може бити и да га никада не треба изазивати, рекао је Лавров у интервјуу за РИА Новости.

"Истовремено, нужно је констатовати да су Вашингтон и његови савезници усредсређени на своје геополитичке амбиције,те да нису спремни да се прилагоде глобалним реалностима које се не мењају у њихову корист. Отуда жеља да се свим средствима обуздају ови процеси и виђе него раније, агресивношћу у спољним пословима. Подстиче се конфронтација, а канали дијалога су замрзнути. Посебно забрињавају кораци за разбијање великих међународних споразума о стратешкој стабилности. Таква линија сукоба заснована на инструмрнтима силе, неизбежно доводи до даљње неравнотеже у глобалној безбедносној архитектури и доприноси трци у наоружању. Таква ситуација се може јавити као цена грешке или неспоразуми постану фатални.


Наравно, предузимамо неопходне кораке за заштиту националних интереса и јачање одбрамбене способности земље. Председник Путин је о томе више пута говорио. У исто време, надамо се да ће здрав разум и даље превладати. Уосталом, са свим дивергентним позицијама, и Русија и државе Запада заједно сносе огроман део одговорности за будућност читавог човечанства, за потрагом за ефикасним одговорима на многе изазове и претње нашег времена.

Позивамо западне лидере да делују у предвидивом, непоколебљивом поштовању међународног права, заснованог на Повељи УН-а. Тада ће слична питања нестати сама од себе.", рекао је Лавров.