Антируском реториком Вашингтон покушава да оправда своје отворено мешање у унутрашња питања БЈР Македоније

22-12-2018 12:06:32 | | фото: © РИА Новости / Максим Блинов/ vostok.rs |


САД покушавају да мешање у унутрашња питања БЈР
Македоније и њено увлачење у НАТО оправдају саопштењима о наводним покушајима Русије да омете приступање те балканске земље у Северноатлантску алијансу, саопштило је руско Министарство спољних послова.


„Користећи неосновану антируску реторику, Вашингтон покушава да оправда своје отворено мешање у унутрашња питања Македоније, легитимизује мањкав Преспански споразум и увуче још једну балканску земљу у НАТО против воље њених грађана, као што се догодило са Црном Гором 2017. године“, наводи се у саопштењу.

"Амерички политичари би требало да се врате у реалност. Пре свега, јасна воља македонских грађана показана је на неуспелом референдуму у тој балканској републици 30. септембра, када је већина грађана одбацила покушаје САД и њихових савезника да Скопље увуку у евроатлантске структуре у замену за промену имена те земље и одустајање од њених националних интереса“, стоји у саопштењу.

Руско Министарство спољних послова наводи и да је амерички амбасадор био присутан у згради Скупштине Македоније како би „обезбедио потребне резултате користећи прљаве манипулације, подмићивање и уцењивање посланика, што је јавности постало познато“.

Поврх тога, не смењују се међусобно на политичкој сцени у Скопљу, практично сваког дана, руски, већ посетиоци из САД, ЕУ и НАТО-а како би промовисали пакет уставних амандмана, закључује се у саопштењу.

Подсећа се и да је током посете Скопљу 18. децембра, заменик америчког државног секретара Џон Саливен рекао да Русија омета приступање Македоније НАТО-у.