Каталонија се званично одваја по косовском моделу

10-11-2015 09:37:17 | | / mojenovosti.com |

Јуче је званично Парламент Каталоније покренуо процес отцепљења од Шпаније. Који би по угледу на косовски модел требао бити завршен без референдума, за осамнаест мјесеци.

Шпанија је једна од пет земаља ЕУ која се отворено противи признању независности Косова и гласала је против уласка јужне српске покрајине у међународне организације, упркос притисцима који су долазили са стране, пише мадридски „Паис”.

Укупно 72 посланика из идеолошки различитих партија, уједињених заједничким циљем да остваре независност ове шпанске покрајине, гласала су за резолуцију која предвиђа оснивање независне републике Каталоније до 2017. године. Против је било 63 посланика, али је по претходно усвојеним актима за овакву одлуку потребна проста већина.

Премијер Шпаније Маријано Рахој је послије хитне сједнице владе у Мадриду рекао да ће тражити суспензију иницијативе из Барселоне, јер шпански устав не дозвољава прекрајање државних граница, али је каталонска скупштина у својој резолуцији зацртала да се неће обазирати на било какве судске одлуке из Мадрида.