Пола века прераде нафте у Србији

18-12-2018 09:45:59 | | / vostok.rs |


Развој рафинеријске производње у Србији у протеклих 50 година и будућност Рафинерије нафте у Панчеву, биле су теме вечерашњег скупа којим је свечано обележено пет деценија рада панчевачке рафинерије.

Свечаности у згради Геозавода у Београду присуствовали су представници Владе Србије, топ менаџмента НИС-а, пословни партнери компаније и друге јавне личности.

О досадашњем развоју Рафинерије нафте у Панчеву и њеној даљој модернизацији говорио је Кирил Тјурдењев, генерални директор НИС-а.

„Ово је година јубилеја и веома сам задовољан што и овог пута можемо да поделимо нове добре резултате. Према свим показатељима, ове године ћемо имати апсолутно рекордну прераду у Рафинерији, а у односу на прошлу годину и већи промет и извоз деривата. Инвестиције у пословне пројекте и у локалну заједницу, у овој години су више него у прошлој. Све ово не би било могуће без јако добре сарадње са нашим акционарима, пре свега са Владом Републике Србије и Гаспром њефтом, као и са нашим пословним партнерима. Наш стратешки циљ је стварање нових вредности за наше акционаре, за заједницу и за наше запослене. Даља модернизација рафинерије, дигитална трансформација и повећање ефикасности, модернизација промета, изградња нових постројења у складу са принципима зелене енергије, као и наставак улагања у заједницу – само су некe од њих“.



О значају које ово постројење има за Републику Србију на скупу је говорио Александар Антић, министар рударства и енергетике у Влади Републике Србије.

“Нафтна индустрија Србије је један од најзначајнијих сегмената наше привреде и економије и један од најважнијих стубова нашег енергетског система. Желим да се захвалим на данашњи дан свим људима запосленима у НИС-у, као и нашим партнерима из Гаспром њефта на стабилној пословној политици. НИС је без сумње један од кључних замајаца наше економије и привреде, али и кључни сегмент нашег даљег развоја. Компанија која се показала као стабилан партнер и озбиљан сегмент нашег укупног индустријског развоја, која заједно са Владом Републике Србије води успешну политику енергетске стабилности и сигурности грађана у области снабдевања енергентима. Свих ових година, НИС је лидер у области квалитета и на понос целе Србије се развија, остварује нове вредности, дефинише нове стандарде. Поносан сам на НИС, мислим да цела Србије треба да буде поносна на НИС и све оне стотине хиљада људи који су прошли кроз овај систем и на тај начин учествовали у економском развоју Србије. Нафтна индустрија Србије представља лидера у својој области, лидера у региону, који намеће нове квалитете, како по питању остваривања пословних резултата, тако и у области заштите животне средине, ефикасности и свега оног што носи 21. век. Са поносом гледамо како се НИС развија као део нашег заједничког аранжмана са Гаспром њефтом, у коме је Србија значајан акционар и ми заједно развијамо ту компанију по највишим стандардима.”



На скупу је емитован и кратак филм којим су присутни упознати са историјом Рафинерије од почетка производње у тој фабрици у децембру 1968. године, али и о плановима за њен даљи развој.

Посебно је истакнуто да запослени у Рафинерији од своје визије развоја и непрестаног технолошког напретка нафтног сектора у Србији нису одустали ни у најтежим тренуцима – током бомбардовања 1999. године у ком су живот на радном месту изгубила тројица радника Рафинерије, а фабрици начињена материјална штета од неколико стотина милиона долара. Након ових драматичних тренутака, а захваљујући великим напорима запослених и читаве заједнице, обим производње у Рафинерији је обновљен за свега неколико година.



Јавности су представљени и резултати убрзане модернизације фабрике у Панчеву која је почела 2009. године, након доласка Гаспром њефта. Најпре је, у првој фази, у Панчеву од 2012. године почела производња горива европског квалитета што је НИС-у омогућило да постане извозник горива и један од лидера на регионалном тржишту нафтних деривата. Сада је у Рафинерији у Панчеву у току и друга фаза модернизације прераде, а кључни пројекат је изградња постројења за дубоку прераду са технологијом одложеног коксовања. Ова инвестиција је вредна више од 300 милиона евра, а почетак рада новог постројења најављен је за трећи квартал 2019. године. Планирано је да се од тада у Панчеву производе веће количине најквалитетнијих деривата, пре свега дизела, али и да започне домаћа производња кокса који се сада искључиво увози у Србију. Завршетком ове фазе модернизације Рафинерија у Панчеву постаће једна од најмодернијих у Источној Европи, а почетак рада новог постројења донеће и значајне еколошке бенефите.