РТ: САД потврдиле изласак из Споразума о ликвидацији ракета са Русијом

18-12-2018 08:31:46 | | фото: CC0 / DoD // vostok.rs |


Извор:Восток/РТ

Вашингтон је потврдио да је одлука да се повуче из Споразума о ликвидацији ракета средњег и малог домета коначна, изјавио је заменик министра Спорних послова Русије Сргеј Рјабков, додајући да ће Москва "предузети мере" ако амерички пројектили који угрожавају његну безбедност буду постављени у Европи.

"Вашингтон је јавно објавио своје планове да се повуче из Споразума већ у октобру. Кроз билатералне канале на високом нивоу потврђено је да је ова одлука коначна и није било покушаја покретања дијалога", рекао је Сергеј Рјабков за "Комерсант".

Према његовим речима, Вашингтон није посебно крио да није ствар само у проблемима између САД и Русије, већ и у жељи Американаца да се ослободе договорених забрана које им не одговарају.
У случају могућег изласка САД из Споразума о ликвидацији ракета средњег и малог домета, Русија ће морати да реагује на инсталирање америчких ракета средњег и малог домета на територији која представља претњу за њу, поручио је Рјабков.
Он је рекао да САД и европске земље треба да знају да Русија не може да игнорише могућу инсталацију америчких копнених ракета средњег и малог домета које представљају претњу за Москву и њене савезнике, када Вашингтон добије такве ракете.
„Мораћемо да предузмемо ефикасне мере које ће компензовати те претње“, нагласио је Рјабков.
„Јасно је да политички договори и чак правно обавезујући споразуми не могу у садашњој ситуацији да пруже пуне гаранције, као што видимо на примеру Вашингтона који урушава Споразум о ракетама средњег и малог домета“, истакао је заменик шефа руске дипломатије.