Фомин: Пажљиво пратимо ситуацију у вези с намером САД да иступе из Споразумима о ракетама

15-12-2018 07:58:21 | | фото: © РИА Новости / Антон Денисов/ vostok.rs |


Иступање САД-а из Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета негативно ће утицати на међународну безбедност и изазваће трку у наоружању. Русија је спремна да настави дијалог како би се тај споразум сачувао, изјавио је заменик министра одбране Русије, генерал-пуковник Александар Фомин.


„Пажљиво пратимо ситуацију у вези с намером САД да иступе из Споразумима о ракетама средњег и кратког домета. Остваривање те намере негативно ће утицати на међународну безбедност и стратешку стабилност и, наравно, покренуће трку у наоружању“, рекао је Фомин на састанку са страним војним аташеима, на којем су сумирани годишњи резултати међународне делатности руског војног ресора.

Фомин је нагласио да Русија строго поштује захтеве из Споразума о ракетама средњег и кратког домета и да оптужбе САД немају никаквог основа. Он је додао да никакве чињенице не потврђују америчка саопштења.

„Истовремено, САД нарушавају Споразум, настављајући да користе ракете-циљеве које имитирају балистичке ракете средњег и малог домета, за тестирање система противракетне одбране. Уређаји МК-41, израђени за избацивање крстарећих ракета типа ’томахавк‘, чији је домет 2.400 километара размештени су на објектима за противракетну одбрану у Европи. И не само то, ти уређаји, као што је познато, имају двојну намену, могу да се користе не само за избацивање противракета, него и нападачких ракета класе земља-земља“, рекао је Фомин.

Према његовим речима, таква дејства су у потпуности недозвољена Споразумом о ракетама средњег и кратког домета.

„Практично, намера САД да иступе из Споразума представља покушај да оправдају и легализују своја нарушавања. САД већ не сматрају да су обавезане Споразумом. С тим циљем су САД почетком двехиљадитих иступиле из Споразума о противракетној одбрани. Као повод користе, притом, непотврђене оптужбе на рачун Руске Федерације“, навео је Фомин.