Путин и Меркелова разговарали о међусобним односима и међународним питањима

11-12-2018 09:59:41 | | фото: © РИА Новости / Фотохост-агентство/ vostok.rs |


Председник Русије Владимир Путин и немачка канцеларка Ангела Меркел разговарали су телефоном о инциденту у Керчском мореузу, изражен је заједнички интерес за спречавање ескалације напетости, а такође је дотакнута тема Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета и ситуација у Сирији, саопштила је прес-служба Кремља.


У саопштењу се наводи да је разговор одржан на иницијативу Немачке.

„Настављена је расправа о ситуацији која је настала након што су украјински ратни бродови 25. новембра незаконито прешли државну границу Русије. Изражено је заједничко интересовање за спречавање ескалације напетости на подручју Азовског и Црног мора и за решавање проблема које су последица провокативних акција украјинских власти“, истиче се у саопштењу.

Осим тога, разговарало се и о сиријској кризи, примећена је приоритетност задатака за промовисање међусиријског дијалога и формирање Уставног одбора.

„Лидери су такође разменили ставове о ситуацији у области стратешке безбедности у вези са намерама америчке администрације да се повуче из Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета. Договорен је наставак контаката на различитим нивоима“, саопштила је прес-служба.

Председник Русије и немачка канцеларка разговарали су и о транзиту руског гаса преко Украјине након 2019, додаје се у саопштењу.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут