Индијска влада одобрила меморандум о сарадњи са Русијом у космичкој сфери

07-12-2018 07:41:00 | | фото: © Фото : Роскосмос/Олег Артемьев/ vostok.rs |


Индијска влада, на чијем челу је премијер Нарендра Моди, усвојила је меморандум о разумевању са Руском Федерацијом о заједничким активностима у оквиру пилотираном космичком програму, саопштила је служба за медије индијске владе.

"Потписивањем документа ће се унапредити сарадња Индије и Русије, а такође ће се дати подстрек развоју технологија и напредних система неопходних за имплементацију пилотираног космичког програма - као што су заштита од зрачења, системи за одржавање живота, командни модули, системи за пристајање, космичка одела, обука астронаута", наводи се у саопштењу.

Меморандум ће омогућити Индији и Русији да развију заједничке активности на пољу примене космичких технологија "у корист човечанства", наводи се у саопштењу.

У августу ове године индијски премијер Нарендра Моди најавио је да ће земља самостално послати посаду у космос до 2022. године, када ће Индија прославити 75 година независности. Космичка летелица је већ добила назив "Гагањан", што значи "небески брод". Према резултатима посете руског председника Владимира Путина Њу Делхију у октобру, Моди је рекао да рачуна на руску помоћ у овој ствари.

Раније је индијски амбасадор у Русији Бала Венкатеш Варма рекао за РИА Новости да ће практични рад Њу Делија и Москве у припреми за покретање прве пилотиране мисије почети 2019. године.