РТ: Руски Су-57 би могао носити хиперсоничну ракету попут „Кинжала“

06-12-2018 04:58:44 | | Су-57, фото: © Sputnik / Aleksey Filippov / RT/ vostok.rs |


Извор:Восток/РТ

Напредни вишенаменски авион Сухој Су-57 могао бо бити наоружан хиперсоничном ракетом попут Кинжала. За разлику од великог већ представљеног пројектила, будући ће бити довољно мали да се уклопи у величину авиона.

Кинжал је новопредстављена руска балистичка ракета која се лансира из ваздуха, која може да лети брзином од 10 Mah-ова, адомет јој је 2.000 км. Оружје мора бити испаљено са већ покретне платформе, попут авиона Миг-31К пресретача или бомбардера Ту-22М3.

Постојале су неке спекулације да ће први Су-57, први руски авион пете генерације, на крају моћи носити и овај напредни пројектил.


Руска војска жели да наоружа Су-57 са мањом хиперсоничком ракетом која се може уградити у труп авиона, према изворима из ваздухопловне индустрије. Алтернатива приликом уградње великог "Кинжала" напољу би повећала видљивост авиона.


Развој нове ракете је део руског тренутног програма војне изградње, који покрива период између 2018. и 2027. године, рекао је извор. Ниједан податак о временском распореду за развој или планираним спецификацијама пројектила није објављен. Министарство одбране неће ни да потврдити нити да демантује информације.