Москва ће поздравити ако рад администрације САД буде у складу са речима Трампа

03-12-2018 10:05:04 | | фото: © Михаил Метцель/ТАСС/ vostok.rs |


Москва ће поздравити ако рад администрације САД буде у складу са речима председника Доналда Трампа о потреби дијалога о прекиду трке у наоружању, изјавио је портпарол руског лидера Дмитриј Песков студентима руског универзитета МГИМО.


Песков је подсетио да је Владимир Путин упозорио свог колегу о изласку из Договора о ракетама средњег и кратког домета и да је говорио како таква одлука може да изазове трку у наоружању.

Портпарол руског председника је додао и да Вашингтон није обавестио Москву о изласку из споразума. Он је само најављен.

„Излазак из договора је строго прописан. Потребна је размена одговарајућих нота и затим ће бити потребан период од пола године. Након тога се врши излазак“, рекао је Песков.

Он је нагласио да се од Русије не захтевају сличне акције и да ће се након званичног изласка САД из договора он сматрати поништеним. Међутим, Москва ће излазак Вашингтона из тог договора сматрати пропуштањем велике шансе, додао је портпарол руског лидера.

Што се тиче могућег састанка Путина и Трампа у јуну наредне године у Осаки, на самиту Г20, Песков сматра да је толико дуг период чекања недопустив за односе двеју земаља и међународну безбедност. Међутим, за посету руског председника Вашингтону у овом тренутку нема услова.