Захарова реаговала на речи Порошенка да Русија „планира да заузме Мариупољ и Бердјанск“

02-12-2018 06:07:48 | | фото: © ТАСС/ vostok.rs |


После изјаве председника Украјине Петра Порошенка о наводној намери Москве да заузме градобе Бердјанск и Мариупољ, могуће је са сигурношћу рећи да Русија штити Европу од "варварства, тираније, тероризма, агресије и милитаризма који виси преко нашег целог континента", саопштила је портпарол Министарства спољних послова Руије Марија Захарова, посврћући се на речи Порошенка.

Захарова је скренула пажњу и на речи бившег министра спољних послова Немачке Зигмара Габриела, који је претходно оптужио Украјину да покушава да увуче Немачку у рат против Русије.

Према речима Захарове, Габриел је "врло јасно описао шта се дешава у Украјини".


"На крају крајева, то је захваљујући управо актуелном кијевском режиму. Садашњу Украјину карактеришу маршеви екстремиста и милитаризованих покрета, рат против сопственог народа, пропаганда и манипулација као основа управљања друштвом, провокација као концепција спољне политике, необуздана корупција, плашење новинара и тотална контрола медија, национализам као национална идеја, диктат полиције, одсуство механизама јавне контроле и деградација институција власти.", — нагласила је она.

Порошенко, такође раније на прослави Дана Европе у Украјини, саопштио да су Украјинци ти који су "на челу заштите европске цивилизације".

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут