Русије неће уводити никаква реципрочна ограничења грађанима Украјине, него ће напротив олакшати њихов боравак

02-12-2018 10:19:37 | | фото: © РИА Новости / Александр Полегенько/ vostok.rs |


Изјава председника Русије Владимира Путина да Москва неће уводити никаква реципрочна ограничења против грађана Украјине, већ ће, напротив, олакшати њихов боравак у Русији и добијање руског држављанства, сведочи о добрим намерама Русије према Украјинцима, изјавио је за РИА Новости заменик министра спољних послова Русије Григориј Карасин.


„Председник је то изјавио више пута. То једноставно показује добре намере Русије према грађанима суседне, нама пријатељске Украјине, за разлику од онога што тренутно раде кијевске власти“, рекао је Карасин.

Према његовим речима, реч је о поједностављењу саме процедуре како би људи лакше могли да добију дозволу за привремени боравак, а затим и држављанство.

Председник Путин је изјавио да Русија неће наметати никаква реципрочна ограничења против грађана Украјине, већ ће, напротив, олакшати њихов боравак у Русији и добијање руског држављанства.

Раније је председник Украјине Петро Порошенко написао на свом налогу на Твитеру да Украјина уводи ограничења на улазак мушких држављана Русије старости између 16 до 60 година.

Последњих дана Украјинска погранична служба масовно не дозвољава улазак држављанима Русије у Украјину на аеродромима у тој земљи. Они који су долазили из Минска авионима белоруских авио-компанија враћани су на територију Белорусије. Портпарол белоруског Државног граничног одбора Антон Бичковски изјавио је да се број Руса који су се вратили у Минск због забране уласка на аеродромима у Украјини од почетка недеље повећао на 144.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут