Република Србска отвара Трговинско представништво у Санкт Петербургу

27-11-2018 02:15:27 | | фото: © РИА Новости / Алексей Даничев/ vostok.rs |


Србски члан Председништва државне заједнице БиХ Милорад Додик отвориће у четвртак, у Санкт Петербургу Трговинско представништво Републике Српске које ће бити једно од кључних за даљу сарадњу и унапређење односа Републике Српске и Русије у свим областима, посебно привреде.

Додик је рекао да је отварање овог представништва још један доказ и потврда добре сарадње и односа са руским званичницима које је успоставила власт у Републици Србској, односно да је ово круна сарадње коју је успоставила републичка власт са Санкт Петербургом, који је моћан економски и културни центар у Русији.

- Уредили смо добијене просторије и разлог за мој одлазак је да још пробудим сарадњу и да видимо шансу и перспективу наших будућих односа, првенствено Српске и Санкт Петербурга, али и у свјетлу моје нове функције као србског члана Предсједништва БиХ да видимо гдје су препреке. Било је много проблема у реализацији договора који се односи на фармацеутску индустрију, гдје Руси не могу да извозе у Српску и БиХ јер надлежна агенција на нивоу БиХ то оспорава - рекао је Додик за Глас Српске.

Рад Трговинског представништва, које ће бити смештено у згради добијеној без накнаде од Санкт Петербурга, замишљен је тако да ће привредници из Републике Српске представљати своје производе и преговарати са руским партнерима, али и као место за разговоре о осталим областима.