РТ: Трговински рат са САД потискује Кину да „заслади“ односе са Индијом

27-11-2018 09:01:58 | | фото: © Global Look Press / Olaf Kruger / RT/ vostok.rs |


Извор:Восток/РТ

Амерички и кинески трговински спор је подстакнуо другу по величини привреду у свету да прошири своје везе с Индијом. Кинеске рафинерије шећера већ раде на куповини до два милиона тона сировог производа од свог суседа.

Кинеска делегација треба да посети Индију већ следећег месеца, изјавио је потпредседник Удружења произвођача шећера Кине Лиу Ханде. Циљ посете је да се провере инфраструктурни објекти и преговара о ценама шећера.

Потенцијални договор долази за време док текући рат реципрочним царинама инициран од стране Вашингтона према Пекингу наставља да ескалира.

Индијска производња шећера је, како се извештава, ове године оборила још један рекорд и очекује се повећање домаћих залиха у земљи. Према најновијим подацима америчког Министарства пољопривреде, Индија може чак и да превазиђе Бразил као првог произвођача шећера у свету по први пут за 16 година.


Раније је Министарство трговине Индије саопштило да је, осим шећера, Кина недавно потписала још један споразум о пољопривредној производњи са Индијом - за увоз пиринча.


"Кина треба да покаже свој отворени став према трговинским партнерима и вероватно ће купити симболичну количину као гест добре воље, с обзиром на застиј трговине са САД", рекао је Зан Ксиао, менаџер фонда "Shanghai Buyun Investment".


Према речима аналитичара, обим неће бити тако велики као што очекује Њу Делхи, с обзиром да државне кинеске резерве износе око седам милиона тона. Међутим, кинеска влада може одбацити индијски шећер, с обзиром на то да су резерве "и даље прилично високе", а Пекинг тражи смањење залиха, а не повећање, казао је Лиу Ханде.


Прошле године Кина је увела високе царине на увоз како би заштитила домаћу индустрију. Увоз шећера изнад годишњих квота тренутно се опорезује на 90 посто.

"Не знамо колико ће се увозна квота бити на снази, или ће Кина и Индија потписати неки споразум о ниским тарифама за увоз", рекао је Лиу.

Према индијском удружењу "Sugar Mills Association", залихе шећера у држави достигле су највиши ниво у деценији - 10,7 милиона тона током жетве у октобру, у односу на 3,9 милиона прошле године. Индија планира да прода до два милиона тона кинеском тржишту, саопштило је Министарство трговине Индије.

"Желимо да Кина одмах изда увозне дозволе својим рафинеријама", рекао је Пракаш Наикнаваре, генерални директор Националне федерације задружених фабрика шећера.