Потпредседник кримског парламента: Мислим да ће Кијев добити по зубима

25-11-2018 12:39:02 | | фото: © РИА Новости / Пресс-служба пограничного управления Ф |


Потпредседник кримског парламента Jефим Фикс обећао је да акције три брода украјинске морнарице неће остати без одговора.

"Русија има довољно снаге да обузда ове надобудне личности. Одговарајуће мере ће се предузети како им се не би дозволило да и даље верују да им је све допуштено, пошто их подржавају САД и европске земље", рекао је за РИА Новости Фикс.

Према његовим речима, кијевске власти морају стриктно поштовати руске законе и међународне норме на обалама Крима и у Керчском мореузу.

"Мислим да ће они добити по зубима и на томе ће се све завршити. Никоме нећемо дозволити да се игра са Русијом", рекао је Фикс.

Подсетимо, јутрос су три војна украјинска брода прешла границу Русије, а Москва је потом затворила Керчски мореуз за цивилну пловидбу.Ситуација у Азовском мору се заоштрила почетком 2018. године. У марту је Украјина задржала руски брод „Норд“, подигавши против његовог капетана оптужницу због "незаконите" посете Криму „чији је циљ да нанесе штету државним интересима“. У августу је у херсонској луци задржан танкер „Механик Погодин“.

Руске власти дејства Кијева карактеришу као „поморски тероризам“, а одговориле су повећањем пограничних контрола у свом делу Азовског мора.

Украјински граничари су тада саопштили да су Руси почели „жестоку политику задржавања и прегледа бродова“.

Кримска погранична управа Федералне службе безбедности Русије саопштила је да провере врши у складу с међународним поморским правом и да није добијала примедбе од власника бродова. Министарство спољних послова Украјине је потом признало да руски граничари не нарушавају протоколе током прегледа.