Москва: Ко не слуша Лаврова, слушаће Шојгуа

23-11-2018 03:15:29 | | фото: © РИА Новости / Рамиль Ситдиков/ vostok.rs |


Русија очекује да САД неће предузимати непромишљене кораке у вези са Споразумом о ликвидације ракета средње и кратког домета, изјавио је директор Одељења Министарства спољних послова Русије за контролу непролиферације и наоружања Владимир Јермаков, преносе РИА Новости.

„Полазимо од претпоставке да Сједињене Америчке Државе ипак неће предузимати неке непромишљене кораке и да ће на крају трезвено оценити стварну ситуацију у свету. А ми, наравно, имамо спремна решења за сваки развој ситуације… А они који не желе да слушају како све то детаљно објашњава (министар спољних послова Русије) Сергеј Лавров, мораће да слушају оно што им буде објашњавао (министар одбране Русије) Сергеј Шојгу“, рекао је Јермаков.


Одлука о повлачењу из Споразума о ликвидацији ракета потврђује слабост америчког става, сматра Јермаков.

„Могу се износити различита мишљења. Уместо да седну за преговарачки сто са својим партнером, они покушавају да пласирају неку глупост у медије. То такође потврђује слабост позиције државе“, оценио је он.

Према његовом мишљењу, када држава осећа да су јој позиције слабе, она креће на преговоре у пуном саставу.

„Ми смо увек спремни за такве преговоре. Поздрављамо сваки вид међудржавне дискусије за преговарачким столом и промовисаћемо га“, рекао је он.

Он је додао да Русија не види никакво побољшање ситуације у вези са Споразумом о ликвидацији ракета након октобарске посете саветника америчког председника за националну безбедност Џона Болтона.

„Болтон је долазио ни због чега. Примљен је у Москви на највишем нивоу. Указана му је част каква се указује председницима држава. А он у Москву није донео ништа. И након његове посете ми не видимо ништа позитивно“, истакао је Јермаков.

Он сматра да апсурдне акције Сједињених Америчких Држава о евентуалном повлачењу из Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета, једног од најважнијих споразума у области нуклеарног наоружања, хипотетички читав свет приближавају катастрофи.

Према његовим речима, Москва полази од чињенице да руководства држава, а посебно оних који поседују нуклеарно оружје, треба трезвено да се односе према реалијама које се дешавају у савременом свету.

„И, наравно, ми полазимо од чињенице да нико не оспорава истину да у нуклеарном рату не може бити победника, стога и неће почети нуклеарни рат“, додао је он.

Амерички председник Доналд Трамп изјавио је 20. октобра да Сједињене Америчке Државе намеравају да иступе из Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета. Према његовим речима, Америка ће повећавати свој нуклеарни потенцијал све док се остали „не опамете“, а затим ће Вашингтон бити спреман да заустави тај процес и започне смањивање наоружања. Он је објаснио да се та порука првенствено односи на Кину и Русију.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да Москва жели да добије детаљнија објашњења од Сједињених Америчких Држава и додао да ће кршење одредаба Споразума присилити Русију да предузме мере безбедности. Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров истакао је да ће званична Москва реаговати на сваку акцију.