Захарова: Русија доследно ради на заштити заједничких пројеката са Ираном од санкција САД

23-11-2018 09:48:20 | | фото: © РИА Новости/ vostok.rs |


Москва доследно ради на томе да заштити своје пројекте сарадње са Ираном од санкција САД, изјавила је портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Закхарова.

"Генерално, могу рећи да су Москва и Техеран систематски и дуго пре закључивања Заједничког свеобухватног акционог плана из 2015. године радили на заштити њихових легитимних трговинских и економских веза и пројеката од спољног утицаја", рекла је она.

14. јула 2015. Иран и шест међународних посредника (Русија, САД, Британија, Кина, Француска и Немачка) постигли су историјски споразум о решавању дугогодишњег проблема иранског атома - усвојен је Заједнички свеобухватни план акције, чија имплементација је укинула раније уведене економске санкције Ирану.


Амерички председник Доналд Трамп је објавио у мају 2018. године да се Вашингтон повлачи из Споразума о нуклеарном програму са Ираном. Такође је саопштио овраћању свих санкција против Ирана, укључујући и секундарне, односно против других земаља које послују са Ираном. Сједињене Државе су поново увеле део санкција против Ирана 7. августа. Додатне америчке санкције против Ирана, које су покривале извоз нафте, ступиле су на снагу 5. новембра. Истовремено, Вашингтон је одобрио привремено изузеће од нафтних санкција за Кину, Индију, Италију, Грчку, Јапан, Јужну Кореју, Тајван и Турску.