Дани Белгородске области у Београду

23-11-2018 08:22:25 | | фото: Валерий Морев/ТАСС/ vostok.rs |


Фестивал „Дани Белгородске области у Београду“ одржаће се у главном граду Србије следеће године.


У оквиру посете делегације Белгородског националног истраживачког државног универзитета током сусрета говорило се о догађањима која би требало да упознају становнике ове балканске земље, а посебно њеног главног града са Белгородским регионом. Ректор ове високошколске установе Олег Полухин је заједно са колегама посетио Београд у току прошле недеље, наводи се у саопштењу.

„Многобројне образовне, културне и пословне везе између наше области и Србије, као и партерски програми показали су заједнички карактер, исте идеје и менталитет. Упркос томе, код већине Срба постоје одређени стереотипи о савременој Русији, који често нису у складу са стварношћу. Основни задаци, које су себи задали организатори фестивала, јесу рушење таквих митова и показивање како у ствари живе становници једног од развијених региона наше земље, као и побуђивање интересовања омладине за упознавање са Русијом. Као покретачка снага организације фестивала наступа Белгородски државни универзитет.“

У саопштењу се каже да се током Дана Белгородске области у Београду планира широк пословни и културни програм, који треба да обједини представнике бизнис-заједнице, педагоге и предаваче, делатнике културе, а наравно, и омладину. Уметнички ансамбли Белгородске области одржаће низ концерата, а биће направљене и презентације великих предузећа и образовних установа.

Током радних састанака спремност да помогну у организацији овог пројекта изразили су заменик министра просвете Републике Србије Владимир Поповић и директор РНКЦ „Руски дом“ у Београду Надежда Кушченкова, као и представници водећих образовних установа Србије — Универзитета у Београду, Института за политичке студије и други.

У оквирима посете, делегација Белгородског државног универзитета је присуствовала на свечаности у вези са 50. годишњицом Института за политичке студије, а посетила је и универзитет у Бањалуци, у Републици Србској, у Босни и Херцеговини. На сусретима се расправљало о питањима проширења могућности академских размена, програми двојних диплома и сарадња у сфери науке.

„Србија је за нас веома интересантна, будући да је она поуздан стратешки партнер наше земље, са којим нас повезују вишевековни контакти, пријатељство и сарадња у најразличитијим областима. И због тога бисмо желели да раширимо наше заједничке активности, али не само да би омладина Србије пожелела да се образује код нас. У првом реду, желели бисмо да становницима Србије представимо поуздане информације о Русији. Желели бисмо да они сазнају колико су наши народи блиски“, истакао је ректор Белгородског националног истраживачког државног универзитета Олег Полухин, закључује се у саопштењу.