Лавров: Забринути смо због пораста тензија на европском континенту

21-11-2018 03:57:13 | | фото: © Эдуард Песов / РИА Новости/ vostok.rs |


Русија и Белорусија су забринуте због пораста тензија у Европи које су изазване повећањем НАТО снага на источном крилу и намерама САД да напусте Споразум о ракетама малог и средњег домета, изјавио је руски шеф дипломатије Сергеј Лавров.


Он је то рекао током заједничке конференције за новинаре са својим белоруским колегом Владимиром Макејевом у Минску.

„Разговарали смо о ситуацији у вези са војно-политичком безбедношћу у Европи и на Атлантику. Забринути смо због пораста тензија на европском континенту, пре свега због повећања активности Алијансе на границама са Русијом, али и због одлуке Вашингтона да напусти Споразум о ракетама малог и средњег домета“, објаснио је Лавров.

Према речима руског министра, такве активности стварају нове изазове када је реч о безбедности Белорусије и Русије, које изискују одговарајуће реакције, како у правцу савезничких земаља, тако и по питању Организације Уговора о колективној безбедности (ОДКБ), чије су чланови Минск и Москва.

Лавров је додао и да је приликом сусрета са председником Белорусије Александром Лукашенком потврдио високу оцену Москве када је реч сарадњи спољнополитичких ресора обе земље.