Клинцевич: Русофобија постаје део државне идеологије у Пољској

19-11-2018 08:27:57 | | фото: © РИА Новости / Владимир Трефилов/ vostok.rs |


Пољска намерно подиже тензије у односима између Русије и Украјине успут пропагирајући америчке ставове недопуштањем изградње гасовода „Северни ток 2“, изјавио је представник Kомитета за одбрану Савета федерације Русије Франц Клинцевич, преносе РИА Новости.

Раније је премијер Пољске Матеуш Моравецки изјавио је да би Русија могла да нападне Украјину након што гасовод „Северни ток 2“ буде пуштен у експлоатацију.Према речима Моравецког, „ескалација агресије“ могла би да уследи након што украјински гасни систем престане да игра важну улогу за Русију.


"Постоји јасна дефиниција за све ово - провокација", рекао је Клинцевич.

„Русофобија постаје део државне идеологије у Пољској, коју пропагира власт. Да је реч о једном човеку, па би то могло да се разуме, али овде се ради о националној димензији, што не води никуда“, рекао је он.

"Поред тога, врло је вероватно да премијер Пољске намерно појачава тензије у руско-украјинским односима, посебно тимирањем своје изјаве о познатим инцидентима у Азовском мору, а ово је нарочито неподношљиво.У том правцу, то је наруџбина Сједињених Држава, за које је `Северни ток 2` ", рекао је Клинцевич.