„Београдске консултације“ парламентараца Русије и ЕУ

18-11-2018 11:55:27 | | фото: © РИА Новости / Максим Богодвид/ vostok.rs |


Руски парламентарци су спремни да сарађују са било којим новим саставом Парламента ЕУ који буде формиран као резултат предстојећих избора у мају 2019. године, изјавио је за РИА Новости сенатор Андреј Климов, шеф Групе за односе са Парламентом ЕУ у Савету федерације.

По трећи пут у главном граду Србије одржана је серија састанака под називом "Београдске консултације", које се одвијају између посланика Парламента ЕУ и посланика и сенатора Руске Федерације. Заједно са руском делегацијом на састанцима су учествовали посланици из Немачке, Аустрије, Бугарске и Финске, од којих многи, према Климову, "заузимају високу функцију у Парламенту ЕУ".

Једна од тема била су били и избори за посланике Парламента ЕУ заказаних за мај 2019- године и његових могућих последица.


"С пажњном посматрамо шта се тамо дешава, јер морамо бити спремни за било какав развој догађаја. Али то зависи од њих, од њихових становника, ко ће бедити и какав ће однос бити. Било какав утицај је бесмислен" рекао је Климов.


Према његовим речима, стране су заказале следећи састанак у оквиру "Београдских консултација" након летњих празника, како би "изабрали председнике, комитете, комисије, а када то ураде, радићемо с њима."


Према прогнозама сенатора, најмање трећина кандидата ће први пут у мају бити изабрана по први пут за посланике Парламента ЕУ. Признао је могућност да ће "странке које су традиционално имале већину, постпепено губити бројност и јачину."