Путин: Москва посвећује велику пажњу развоју односа са АСЕАН-ом

14-11-2018 08:51:57 | | фото: © РИА Новости / Алексей Дружинин/ vostok.rs |


Москва посвећује велику пажњу развоју односа са Асоцијацијом земаља југоисточне Азије (АСЕАН), рекао је Владимир Путин током говора на самиту у Сингапуру.

Председни је подсетио да је у мају 2016. године усвојена декларација и акциони план у Сочију, чији је циљ да се сарадња између Русије и АСЕАНА доведе до нивоа стратешког партнерства.

"Током протекле две године успели смо пуно да урадимо заједно: политички дијалог је појачан, јер од прошле године ради представништво Русије при АСЕАН-у у Џакарти. Ми координишемо наше приступе кључним питањима Азијско-пацифичког региона, изазовима и претњама регионалне стабилности, јачању сарадње у борби против тероризма, организованог криминала", рекао је председник.


Шеф државе је прецизирао да министри спољних послова одржавају годишње састанке, шеф руског министарства одбране учествује на састанцима министарства одбране земаља АСЕАН-а и министар унутрашњих послова на конференцијама Асоцијације националних полиција. Успостављени су и контакти руских парламентараца са Међупарламентарном скупштином Асоцијације.

Стране прогресивно развијају економске везе. Према прошлогодишњим резултатима, трговина Русије са Асоцијацијом порасла је за 35%, а обим узајамних акумулираних инвестиција прелази 25 милијарди долара.

"Успешно се имплементира заједнички план пута за пословну сарадњу, има око 60 заједничких пројеката у индустрији, високих технологија, усвојају се и користе програми сарадње у области енергетике и пољопривреде, пословног савета Русија-АСЕАН", рекао је руски председник.

Москва и АСЕАН такође се баве дијалогом у областима социјалне, политичке, војне и сајбер безбедности. Русија рачуна на потписивање меморандума о сарадњи на спречавању и елиминацији ванредних ситуација са Асоцијацијом.

Поред тога, планира се реализација планова "АСЕАН-а" за стварање мреже "паметних" градова.

"У нашој земљи лидер у увођењу дигиталних технологија у урбано окружење је главни град Москва, који већ на билатералној основи активно сарађује с Сингапуром, а надамо се да ће се географија ове интеракције проширити", рекао је Путин.

Председник је на крају позвао пословне и званичне кругове АСЕАН-а на Економски форум у Санкт Петербургу и ЕЕФ-2019.

АСЕАН је основан 1967. године и укључује десет држава у региону: Брунеј, Вијетнам, Индонезија, Камбоџа, Лаос, Малезија, Мјанмар, Сингапур, Тајланд и Филипини.