Бивши украјински пуковник испричао о припремама терористичких напада на Криму

13-11-2018 08:37:14 | | фото: © РИА Новости / Сергей Мальгавко/ vostok.rs |


ТВ канал "Русија 24" приказао је видео снимак саслушања Георгија Абдилаева, који говори о организаторима покушаја напада на Криму у августу 2016. године.

Он је рекао да су нападе које је спречио ФСБ планирали да изврше припадници специјалног одјлеа Обавештајне службе Украјине - шеф специјалног обавештајног одјлеа Александар Громов, шеф посебног одјлеа Максим Шаповал и припадник украјинске специјалне обавештајне јединице Кирил Буданов.



"По мом мишљењу, узимајући у обзир службене дужности, обуку и свест о посебним задацима украјинске војне обавештајне службе, Громов и Шаповал су били лидери и организатори специјалног деловања на Криму у августу 2016. године, а Буданов је био један од извршилаца планираних саботажа", рекао је Абдилаев током саслушања.

Абдилаев је пензионисани пуковник посебног одјела Обавештајне службе Украјине. ОН је ухапшен на граници у Брјанском региону због отпор полицајцима. Додаје се да је 13. децембра Абдилев пуштен у Украјину јер није учествовао у било каквим терористичким акцијама, како је саопштио ФСБ.

У августу 2016. године, ФСБ је саопштио о спречавању терористичких напада на Криму, који је организоваоОбавештајна служба Министарства одбране Украјине против критичних објеката инфраструктуре полуострва. Украјински држављани Андреј Захтеја и Јевгениј Панов су били ухапшени. Захтеја је закључио претпретресни споразум са тужилаштвом и дао сведочење о припреми серије експлозија на полуострву од стране украјинских обавештајних служби. У фебруару је осуђен на 6,5 година затвора.


Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут