Пољска са САД потписала уговор о испорукама течног гаса

09-11-2018 08:34:49 | | фото: © РИА Новости / Стрингер/ vostok.rs |


Пољска државна компанија за нафту и гас ПГНиГ потписала је 24-годишњи уговор са америчком компанијом „Ченијер маркетинг интернешенел“ за испоруке природног течног гаса. Церемонија потписивања одржана је у Варшави у присуству америчког министра енергетике Рика Перија и пољског председника Анджеја Дуде.


Према извештају ПГНиГ, у складу са уговором за период 2019—2022. године, Пољска ће добијати годишње око 0,52 милиона тона гаса, што одговара 0,7 милијарди кубних метара гаса након регасификације, а од 2023. до 2042. на 1,45 милиона тона гаса или по 1,95 милијарди кубних метара гаса после регасификације.

Ово није први уговор ПГНиГ за куповину течног природног гаса из Сједињених Америчких Држава. У октобру је пољска државна компанија потписала уговор са америчком „Венчур глобал ЛНГ“ за испоруку Пољској два милиона тона течног гаса годишње у наредних 20 година, што одговара 2,7 милијарди кубних метара гаса након регасификације.

Председник Пољске Анджеј Дуда је, говорећи на свечаној церемонији, изјавио да је снабдевање Пољске лобирао лично председник САД.