Одређени стратешки правци сарадње Русије и Кине у оквиру космичке сарадње

06-11-2018 09:32:53 | | фото: © РИА Новости / Андрей Моргунов/ vostok.rs |


Пилотирана космонаутика, производња космичких летелица, заједнички развој и коришћење навигационих система „Глонасс“ и „Бејдоу“ имају стратешки значај у оквиру сарадње Русије и Кине у сфери космоса, изјавио је вицепремијер Русије Сергеј Прихотко.

Он је истакао да се сарадња ових двеју земаља у космичкој сфери развија на основу програма за 2018-2022. годину, који је потписан у новембру прошле године, а укључује области као што су проучавање Месеца и далеког космоса, космичку науку и технологије, сателите и њихову примену, основу елемената и материјале, сарадњу у области прикупљених података током даљинског снимања Земље, праћење космичког отпада.

"Планирано је да се разрађује 66 тема, међу којима стратешки значај имају развој и производња космичких летелица и електронске компонентне базе, размена сателитских података даљинског снимања Земље, пилотирана космонаутика, као и заједнички развој и коришћење навигационих система „Глонасс“ и „Бејдоу“ ", рекао је Прихотко одговарајући на питањеновинара да ли Кина и Русија тренутно раде на великом заједничком космичком пројекту.