„Данас се чланице НАТО-а суочавају са недостатком војне мобилности“

05-11-2018 08:44:14 | | фото: nato.int/ vostok.rs |


У случају сукоба са Русијом, европске земље-учеснице НАТО-а ће се суочити са озбиљним проблемима у транспорту војне технике и контингента, сматра начелник Међународног војног штаба Савеза, генерал-пуковник Јан Брукс.


„Рекао бих да са војног становишта пребацивање трупа није довољно брзо“, истакао је Брукс, преноси „Дифенс њуз“.

Данас се чланице НАТО-а суочавају са недостатком „војне мобилности“ у пребацивању војника и технике на потенцијални Источни фронт, наводи се у чланку. Према речима представника алијансе, остало је пуно посла у тој области.

Као прво, неопходно је решити логистичке проблеме: „пронаћи путеве који могу да издрже тежину војне технике, повећати носивост кључних лука или ремонтовати застареле пруге“.

Као друго, земље-учеснице у блоку морају раније да добију дозволу од савезника за прелазак њихових граница и ваздушног простора. Како је приметио начелник војног штаба Европске уније Ес Пулкинен, правна питања су делимично у рукама ЕУ, делимично у надлежности држава-чланица организације.

У овом тренутку ови проблеми остају нерешени и не чини се скоро ништа како би се они решили. Како би постојала могућност да се барем некако „супротстави Русији“ у случају могућег војног сукоба, треба урадити огроман посао, нагласио је генерал НАТО-а.