Шојгу: Пратимо курс НАТО-а срачунат на активну милитаризацију Европе

29-10-2018 07:34:09 | | Сергеј Шојгу и Панос Каменос, фото: © РИА Новости / Министер |


Руски и грчки министар одбране, генерал Сергеј Шојгу и Панос Каменос су разговарали о војно-техничкој сарадњи двеју земаља и међународној безбедности током састанка у Москви.

Шојгу је на почетку састанка честитао Каменосу грчки национални празник - 28. октобра 1940. године, када се Грчка придружила борби против фашизма.

"Славне странице Другог светског рата уједињују наше народе. Грчка је увек била и остаје важан партнер Русије у Средоземљу, што је још једном потврђено резултатима посете руског председника Атини 2016. године. Очекујемо и посету руководства Грчке нашој земљи у децембру", рекао је Шојгу.

"Предлажем да се разговара о јачању присуства страних контигената земаља НАТО-а, а посебно Сједињених Држава на територији Грчке. Тај процес видимо на нашим границама, а војна активност НАТО-а достигла је ниво без преседана још од Хладног рата. Повећан је интензитет и обим оперативне и борбене обуке у оквиру којих се обављају задаци вођења борбених дејстава офанзивне природе", рекао је Шојгу.

"Наравно, размотрићемо питања наше војне и војно-техничке сарадње. И што је још важније, то су, наравно, питања која се тичу региона са веома нестабилном ситуацијом, која сваке године постаје све више нестабилнија", нагласио је руски министар.

"Русију забрињава курс НАТО-а усмерен на милитартизацију европског континента" додао је Шојгу.

„Са забринутошћу пратимо курс НАТО срачунат на активну милитаризацију Европе. Видимо и какве напоре алијанса предузима да би привукла нове државе чланице. Имам пре свега у виду Балкан“.

Каменос: Русија и Грчка имају традиционалне везе

Русија и Грчка имају традиционалне везеу одбрамбеној и дипломатској сфери, а предстојећа посета грчког премијера Алексеја Ципраса Москви у децембру и састанак међудржавне комисије може отворити нову епоху у грчко-руским односима, наводи се у саопштењу министра одбране Грчке Паноса Каменоса након разговора у у Москви са руским министром одбране Сергејом Шојгуом.

"Са великим задовољством, данас сам се срео са министром одбране Руске Федерације Сергејем Шојгуом. Имали смо прилику да разменимо мишљења о нашим билатерарним односима, као и о питањима која се тичу безбедности широког Средоземља, Блиског истока и Балкана", рекао је Каменос.

Према његовим речима, "Грчка и Русија имају традиционалне везе у одбрани и у дипломатској сфери. Ове године се обележава 190 година дипломатских односа, што значи да две земље, без обзира на међународну ситуацију, могу постизати споразуме, сарађивати и сарађивати ради мира, демократије и добробити народа Русије и Грчке", нагласио је министар.

Каменос је нагласио да народи две земље има заједничке вредности, посебно захваљујући православној вери.

"Заједно можемо помоћи у решавању проблема који погађају шири регион Балкана", рекао је министар.

"Сложили смо се да ћемо радити у наредном периоду, тако да би посета премијера Алексеја Ципраса 7. децембра Русији, као и одржавање састанка међудржавне комисије, могла отворити нову еру у грчко-руским односима", рекао је Каменос.

Према његовим речима, стране су се договориле око одржавања руске војне опреме која се налази у грчкој војсци.

"У војним билатерарним односима, у оквиру међународних уговора, настављамо да пружамо подршку руским системима које поседују грчке оружане снаге, да сарађујемо на пољу обуке, размене информација о борби против тероризма и осигурању мирних услова у нашем региону" рекао је грчки министар одбране.