„НАТО бродови покушају да чачкају мечку, нека пробају, али пре тога нека прочитају историју“

28-10-2018 09:44:05 | | фото: © РИА Новости / Александр Натрускин/ vostok.rs |


Заменик председника Одбора за одбрану и безбедност Државне думе Јуриј Швиткин коментарисао је изјаву капетана прве класе украјинске морнарице Евгенија Лупакова да су Кијеву потребне радикалније акције како би „осигурао безбедност“ Азовског мора.


Према његовим речима, такве изјаве Кијева су само фантазија. Политичар је за телевизију РТ рекао да на тај начин украјинска страна покушава да створи „тензију“ у информационом простору и да се „свиди западним спонзорима“.

Швиткин је нагласио да ће у случају раскидања споразума о заједничкој употреби Азовског мора Украјина прва настрадати.

„Ови кораци не доводе до нормализације односа, изградње конструктивног дијалога између две државе, већ напротив, доводе до конфронтације и повећања напетости близу наших граница“, истакао је парламентарац.

Посланик Думе са Крима Михаил Шеремет изјавио је да бродови НАТО-а „немају шта да траже“ у Азовском мору.

„Бродови НАТО-а немају шта да траже у Азовском мору. То нећемо толерисати. Они немају шта да раде на хиљаде километара од својих обала. Нека чувају своју територију. Они желе да покушају да чачкају мечку — нека пробају, али пре тога нека прочитају историју. Ако се западни партнери усуде да наруше територијалне воде Русије, искоришћавајући за то украјинске власти, то ће одмах бити пресечено“, истакао је Шеремет.

Раније је капетан прве класе украјинске морнарице Евгениј Лупаков рекао да би Украјина требало да предузме радикалне акције, укључујући и да „позове бродове НАТО-а на одржавање заједничких вежби“ како би „вратила свој део“ Азовског мора.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут