„Оно што је могуће за Немачку и неке друге земље, за Србију и земље у региону није“

27-10-2018 05:25:35 | | фото: © AP Photo / Darko Vojinovic / РИА Новости/ vostok.rs |


Први потпредседник Владе Србије Ивица Дачић оценио је у Београду да је Европска унија исказала двоструке стандарде пошто је дозволила да се гради гасовод "Северни ток", а није дозволила градњу "Јужног тока".

Ивица Дачић је на Међународној конференцији о енергетској безбедности Евроазијског простора у Београду рекао да Србија жели да сарађује са свима у области енергетике, као и у другим питањима међународне сарадње, и нагласио да Србија нажалост није могла да гради "Јужни ток", јер тај пројекат није прошао Трећи енергетски пакет ЕУ, а "Северни ток" јесте.


"За нас је то била најбоља опција, тај пројекат није био на штету других", рекао је Дачић, додајући да је тај пројекат био у интересу не само овог региона већ и ЕУ.

Како је рекао, ЕУ је претходно уверавала да је пројекат изводљив и да је договорена реализација.

"Реалност је да је 'Северни ток' изузет из Трећег енергетског пакета, а 'Јужни ток' није. Цех су платиле Србија и друге земље у региону. Та два пројекта су у суштини слични, можда не само по капацитету и намени, а доживели су различиту судбину", рекао је Дачић.

Нагласио је да је исти извор гаса – Русија, и да је само разлика у томе што је "Северни ток" намењен Немачкој, а "Јужни ток" земљама у региону.

"Из тога се види да постоје двоструки стандарди у одлучивању, јер оно што је могуће за Немачку и неке друге земље, Србији и земљама у региону није омогућено. Шта је то што је одлучило да се реализује 'Северни ток' а да није могуће да се реализује 'Јужни ток' – то је политика, то је нечија претпоставка да би Русија кроз гас могла да утиче на политичка збивања у реигону југоисточне Европе, али не и у Немачкој", рекао је Дачић.

Нагласио је да је то исто као када неко замера Србији што није увела санкције Русији, при чему се пренебрегава чињеница да је робна размена између Србије и Русије опала као последица те политичке кризе у односу на период пре санкција, док је у земљама које су увеле санкције порасла.

"Толико о принципима и двоструким стандардима", рекао је Дачић.