Москва: Стварање косовске војске директно крши Резолуцију 1244

26-10-2018 11:12:19 | | фото: © РИА Новости/ vostok.rs |


Министарство спољних послова изразило је забринутост због трансформације Косовских снага безбедности у пуноправну војску, саопштивши да је у питању поткопавање стабилности у региону Балкана.

"Ми смо више пута указивали пажњу међународној заједници на чињеницу да такви кораци директно крше Резолуцију Савета безбедности УН 1244, по којој се одређује боравак у покрајини искључиво мултинационалног контингента под међународном контролом. Нико неће гарантовати да ће се такозване "оружане снаге", а чија се кичма састоји од терориста `Ослободилачке војске Косова`, неће користити против србског становништва на северу региона", наводи се у саопштењу Министарства спољних послова.

Министарство је додало да спољни покровитељи Приштине журно заокружују планове за практичну реорганизацију СБК у војску како би у блиској будућности привукле још припадника и војне активности НАТО-а.

"Такво занемаривање међународних правних механизама косовског решења, које је у великој мери изграђено током дужег времена, представља подривање стабилности у региону Балкана у целини, те на крају представља кршење права грађана који живе у њему на мирну и сигурну будућност", наводи се у саопштењу.