Русија и Србија разматрају пројекат стварања Центра за нуклеарну науку и технологију

26-10-2018 08:52:13 | | фото: © РИА Новости/ vostok.rs |


Русија и Србија разматрају пројекат стварања Нуклеарног научно-технолошког центра Србији заснован на руском истраживачком реактору, саопштила служба за комуникације руске државне корпорације "Росатом".

"Као приоритет, обе стране разматрају пројекат да се у Србији створи центар за нуклеарну науку и технологију заснован на руском истраживачком реактору. У блиској будућности планира се припрема за потписивање оквирног међувладиног споразума о `мирном атому`, а председник Србије намерава да ова питања држи под личном контролом", наводи се у саопштењу "Росатома".,


Раније је саопштено да је 23. октобра у Београду одржан састанак између заменика генералног директора "Росатома" Николаја Спаског и председника Републике Србије Александра Вучића, током којег је разговаранпо о почетку сарадње две државе у мирољубивој употреби нуклеарне енергије.


"Обе стране су изразиле уверење да тренутни мораторијум на развој нуклеарне енергије у Србији није препрека овом пројекту", наводи се у саопштењу.

Раније је шеф руске државне корпорације "Росатом", Алексеј Лихачов, позвао стручњаке из Србије да учествују у пројекту најснажнијег вишенаменског научног нуклеарног реактора (МБИР) на брзе неутроне, који ће бити изграђен у Русији.